Nieuws - 21 maart 2002

Top

Top

De beste Wageningse wetenschapper heet Martijn Katan. Dat bleek uit een onderzoek door Elsevier naar de kwaliteit van de Nederlandse universiteiten. Prof. Katan, directeur van het programma Voeding en Gezondheid van WCFS, stond als enige Wageninger in de wetenschappelijke Top 20 van het weekblad.

"Ja, ik vind het leuk", zegt de hoogleraar. "Toch een stukje erkenning. Toevallig vierde ik net die week mijn verjaardag met een etentje. Aan tafel zat onder andere Gertjan van Ommen, die ook op de lijst van Elsevier staat. Dus er is flink op ons gedronken."

Katan had zijn vermelding te danken aan zijn publicaties over flavono?den en over het effect van verschillende soorten vetten en koffie op cholesterol. Hij ontdekte bijvoorbeeld dat transvetzuren, die de levensmiddelenindustrie veel aan margarines toevoegde, nog slechter zijn dan verzadigde vetten, en dat een stof in koffie de 'slechte' cholesterol verhoogt. Gelukkig is een ordinair filterzakje voldoende om de boosdoener weg te vangen. Die ontdekking veranderde in Scandinavi? de manier waarop mensen koffie zetten. | W.K.