Wetenschap - 20 december 2001

Top-economen leren promovendi rekenen

Vier top-economen bezochten Wageningen om promovendi uit Nederland en Belgi? te doceren over kwantitatieve economie en econometrie. Van 10 tot 14 december hielden ze een workshop in het kader van NAKE, het Netwerk Algemene en Kwantitatieve Economie.

Prof. Susanne Lohmann van de University of California in Los Angeles betoogde dat beleid en organisatie van economie?n steeds complexer wordt, omdat de sturing steeds minder centraal gebeurt. Informatie en beslissers zijn daardoor meer verspreid. Lohmann introduceerde een model aan de studenten, dat inzicht kan geven in hoe toch collectieve actie mogelijk is in een gedecentraliseerd systeem als de markteconomie. Het model wordt niet alleen in de economie gebruikt. Zwermen vogels, files en mierenkolonies vertonen namelijk hetzelfde decentrale gedrag.

NAKE is een landelijk netwerk van alle economische faculteiten in Nederland dat economische promovendi traint en begeleidt. | J.T.