Nieuws - 18 september 2012

Top Orion bereikt

Met traditioneel pannenbier is gevierd dat de bouw van Orion het hoogste punt heeft bereikt.

IMG_8965cBewC.jpg
Bijna anderhalf jaar na het slaan van de eerste paal was het vanmiddag weer tijd voor een feestje: het hoogste punt is bereikt. Voor bouwers en bobo's een geijkt moment om elkaar op de schouders te slaan. Dat deden opdrachtgever Wageningen UR (bestuurslid Tijs Breukink), architect Joost Ector en bouwer Heijmans (directievoorzitter Rolf Abbringh) dus ook maar. Daarbij vooral memorerend hoe ingewikkeld het project in feite wel niet is. Vooral door de reusachtige collegezaal.
Ingewikkeld
De zaal met 746 zitplaatsen zweeft imposant boven de benedenverdieping. Een beetje alsof je tegen de onderkant van een voetbalstadion aankijkt. De stalen constructie die het geheel draagt, is het ingewikkeldste wat architect Ector tot nu toe heeft bedacht. Eigenlijk had-ie de zaal helemaal willen laten zweven, maar dat bleek technisch niet haalbaar, legt bouwpastoor Jan-Hein Loedeman uit. Een paar enorme pilaren geven nu de zekerheid dat de zaal echt wel op zijn plek blijft. 
Gouden dak
Onder de zaal komt straks het studentencafe. Dat krijgt dan in ieder geval een imposant en kleurig dak. De gipsplaten tussen het staal worden bedekt met goudkleurig aluminium, legt Hoedeman uit. Maar dat is nu nog moeilijk voor te stellen. De ingewanden van Orion liggen nog ongegeneerd in het zicht. Na het bereiken van het hoogste punt van de ruwbouw moet de afwerking nog beginnen. Ergens volgend voorjaar wordt het gebouw opgeleverd.