Nieuws - 3 november 2011

Top-100

Het regent en het is november, dichtte J.C. Bloem tachtig jaar geleden een van zijn beroemdste versregels, een versregel die letterlijk druipt van de somberheid.

5-Joop-vuist-9396.jpg
De zomer ligt alweer ver achter ons en de donkere dagen van december staan voor de deur. November, de slachtmaand, is een troosteloze maand. Het is ook de tijd van de jaaroverzichten en de bekendmaking van de meest uiteenlopende ranglijsten. Gouden kalveren, literatuurprijzen, wie wordt voetballer (of tafeltennisser, fierljepper) van het jaar, en wat is de beste universiteit?
'Wageningen stijgt fors op Times-ranglijst', kopte ­Resource drie weken geleden. We zijn de op een na beste Nederlandse universiteit en staan in de wereld op de 75ste plaats, maar liefst 69 plaatsen hoger dan een jaar geleden. In de Sjanghai-index zijn we vijftig plaatsen gezakt, lezen we verderop, maar dat even terzijde. 'Als je de top-100 haalt, dan ben je wat,' is de tevreden conclusie van informatiespecialist Wouter Gerritsma in de slotalinea. Ik weet het niet, ik weet niet wat de getallen waard zijn. 'Kameraad Chroesjtsjov is verdienstelijk tweede geworden, terwijl Kennedy als voorlaatste is geëindigd,' schrijft een Russische krant. Niet vermeld wordt dat er slechts twee deelnemers waren.
Misschien moeten we al met al niet te lang stilstaan bij dit soort rijtjes en ons richten op waar het echt om gaat: hoogstaand onderzoek, aansprekend onderwijs en een inspirerende werkomgeving waar het voor een ieder goed toeven is. En als we dan toch behoefte hebben aan ranglijsten, dan graag eerst een rangorde van de diverse ranglijsten: staat de Times-ranglijst boven de Sjanghai-index of andersom?  Joop Schaminée