Nieuws - 1 januari 1970

Tomaat laten uitslapen bespaart energie

Veel tuinders trekken 's nachts een scherm over hun groente en fruit, om warmte vast te houden en minder te hoeven stoken. Bij zonsopkomst gaan de schermen weer open. Onderzoek van Agrotechnology & Food Innovations (A&F) wijst erop dat in ieder geval bij tomaat de schermen later open kunnen. Dat bespaart energie zonder dat de groei van de plant in het geding is.

Berekeningen van A& F met KASPRO (een kassimulatiemodel dat het energieverbruik berekent) tonen aan dat bij tomaat een aantal kubieke meters gas bespaard kan worden door het scherm ’s ochtends later te openen. Nu gaat het scherm open kort nadat de zon opkomt, bij een instraling van zonlicht van 2 W/m2. Dit kan evenwel later in de ochtend, bij een instraling van 100 W/m2.
,,Productieverlies door een reductie van de fotosynthese is op dat moment beperkt, omdat de instraling nog laag is'', zegt ing. Frank Kempkes van A&F. Tuinders gaan ervan uit dat de plant ’s ochtends zo vroeg mogelijk actief gemaakt moet worden omdat de ochtendzon belangrijker is dan de avondzon, vertelt hij. De heel vroege ochtendzon is voor sommige gewassen echter niet zo belangrijk voor de fotosynthese. Kempkes: ,,Beslissen over openen en sluiten van de schermen is in feite balanceren tussen licht, warmte en vocht. Als ’s ochtends het openen van het scherm iets uitgesteld wordt en het openen regeltechnisch juist wordt uitgevoerd, kan het piekgasverbruik verminderen en veel energie besparen.''
De eerste bevindingen worden getest in een veldproef in het nieuwe kassencomplex achter Plant Research International. De proef start deze week, met tomaten als proefgewas. In twee afdelingen wordt 'standaard' geschermd, in twee andere afdelingen gaan de schermen later open. Naast PRI en A&F PPO mee aan het onderzoek. De projectleider is dr Anja Dieleman van PRI. | H.B.