Nieuws - 7 oktober 2016

Toilet zonder water op duurzame dag

tekst:
Roelof Kleis

Bij Milieutechnologie in Axis kun je naar het toilet zonder water te gebruiken. De toiletten zijn een van de attracties tijdens de lunch maandag, de Dag van de Duurzaamheid.

Het toiletbezoek maakt deel uit van een serie activiteiten die maandag tijdens de lunch plaatsvinden. Het duurzame lunchuurtje begint met de aftrap van de Seriously Sustainable Week die het Green Office Wageningen organiseert rondom de Dag van de Duurzaamheid. Rector Arthur Mol start de week in Forum, waar een duurzame markt is met ‘the usual suspects’ uit de groene en duurzame hoek die hun activiteiten en producten aanprijzen.   

Mobiliteitsonderzoek
In de Leeuwenborch (C62, 12.30 uur) vindt een debat plaats over de resultaten van het vorig jaar gehouden mobiliteitsonderzoek: hoe verplaatsen wij ons en wat kunnen we doen om dat te verduurzamen.  Tijdens de lunch kun je op speciale placemats-met-stellingen je mening kwijt. In Actio (kamer Coöperation, 12.00 uur) is een interactieve lezing (ook voor studenten) over duurzaam inkopen. Rikilt spaart het verbruikte plastic van een week op en dumpt dat ter lering
bij de receptie.

’s Avonds zijn er twee films te zien. In Orion draait (18.00 uur) de organisatie FossilFree Wageningen de documentaire Disruption.  In Movie W laat Samuel in the Clouds zien, een
documentaire over de gevolgen van de klimaatverandering voor de ski-lift operateur van een 5000+-berg bij La Paz in Bolivia. De film wordt ingeleid door water- en irrigatie-expert Jeroen Vos van de leerstoelgroep Water Resources Management.

Slim bemesten
Gedurende de hele dag zijn er in Orion colleges rond het thema ‘reststromen in de landbouw’. De dag wordt georganiseerd door het Newerk Smart Fertilization, WUR en een paar studieclubs. De colleges worden gegeven door hoogleraren van binnen en buiten Wageningen, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en boeren en focussen op duurzame manieren van bemesting met kunstmest uit gewonnen uit afvalstromen.

Ook gedurende de week zijn er op verschillende plaatsen en tijdstippen activiteiten. Het hele programma van Green Office is hier te zien.