Nieuws - 1 januari 1970

Toen een vrouw uit Tsjechië promoveerde, bedankte ze in de Aula the cleaning ladies. Ik stond o

Toen een vrouw uit Tsjechië promoveerde, bedankte ze in de Aula the cleaning ladies. Ik stond o

Toen een vrouw uit Tsjechië promoveerde, bedankte ze in de Aula the cleaning ladies. Ik stond op en zei tegen de mensen om me heen: Dat zijn w354j!

Ir Erica Bakker (24) onderzoekt als aio bij het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek (IBN-DLO) de genetische variatie binnen een populatie van twee verwante eikensoorten. Als er een grote genetische variatie is, kan zo'n soort zich goed aanpassen aan nieuwe omstandigheden, bijvoorbeeld droogte, insectenvraat of meeldauw. Maar als er veel inteelt is, heb je kans dat er geen exemplaren zijn die daartegen bestand zijn.

De eik is sinds de laatste ijstijd naar het noorden gemigreerd. Onze inheemse eiken zijn oorspronkelijk afkomstig van Zuid-Spanje en Zuid-Italië. Dit is het tweede jaar van mijn onderzoek. Eerst heb ik met behulp van moleculaire merkers gekeken naar het verschil tussen de eiken. Nu onderzoek ik hoe de populatie in elkaar zit; welke bomen aan elkaar verwant zijn.

Ir Erin Bakker (26) onderzoekt de interactie tussen aaltjes en resistente aardappelplanten, bij de leerstoelgroep Nematologie van de Landbouwuniversiteit. Ze zit in het eerste jaar van haar promotieonderzoek. Eerst heb ik gekeken waar op het genoom die resistentiegenen zitten; nu ga ik kijken wat er in een geïnfecteerde plant gebeurt. Daartoe infecteert ze aardappelplantjes met aaltjes. Deze plantjes hebben twee resistentiegenen. Ik besmet ze met drie nematoden: twee voor die twee resistentiegenen en oon waar ze geen resistentie tegen hebben. Dan wil ik bekijken waar362m het een aaltje meer succes heeft dan het andere. Onderzoek doen als aio is een stuk leuker dan als student, heeft ze ontdekt. Als student doe je alleen een stukje van een onderzoek. Nu heb ik meer tijd en de vrijheid om mijn onderzoek wat bij te sturen als ik iets ontdek wat ik interessant vind.