Wetenschap - 20 juni 2002

Toekomst Biologische Productiewetenschappen binnenkort duidelijk

De raad van bestuur gaat op korte termijn om de tafel met belanghebbenden om te overleggen over de opleiding Biologische Productiewetenschappen. Voor de opleiding hebben zich slechts twee studenten aangemeld. De raad van bestuur overweegt daarom de opleiding niet van start te laten gaan.

"We willen om de tafel om met alle belanghebbenden de situatie onder ogen te zien", licht onderwijsdirecteur drs Paul Deneer toe. "We willen binnen twee weken bepalen of het zin heeft volgend jaar van start te gaan. We willen daarbij ook de studenten die zich hebben aangemeld een stem geven. Ik kan me goed voorstellen dat zij ook geen zin hebben te beginnen met een paar studenten. We moeten nadenken welk alternatief we hen eventueel kunnen aanbieden."

Het onderwijsinstituut Levenswetenschappen gaat er volgens secretaris dr Harry Scholten van uit dat Biologische Productiewetenschappen in september gewoon van start gaat. "We hebben al veel tijd in de voorbereiding gestopt. Er is weinig winst te boeken door nu nog te besluiten te stoppen." Het onderwijsinstituut vindt de situatie volgens Scholten zorgelijk, maar stelt dat de opleiding nog een jaar de kans moet krijgen. De werving voor de opleiding was dit jaar niet optimaal. "Het besluit om te starten werd pas laat genomen, waardoor we heel laat begonnen zijn met de werving."

Het onderwijsinstituut had voor het eerste jaar gerekend op ongeveer twintig studenten. "Het valt wel tegen, we hadden meer verwacht, vooral omdat we gekozen hebben voor een brede Bachelorsopleiding waarbij je met elk vwo-profiel terechtkunt. Maar misschien moeten we volgend jaar alsnog concluderen dat er geen belangstelling is bij scholieren voor biologische landbouw." | K.V.