Nieuws - 13 november 2012

Toch vervolgfinanciering voor genomics-onderzoek

Het ministerie van EZ financiert in 2013 toch 2 miljoen euro voor onderzoek aan plantaardig uitgangsmateriaal. De genomics-onderzoek van CBSG en Groene Genetica kan zo in aangepaste vorm door.

Vorige maand zag het er nog naar uit dat het onderzoek binnen CBSG (Centre for Biosystems Genomics) en het TTI Groene Genetica moest stoppen, omdat hun vervolgproject niet was geselecteerd door de topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen. Het bedrijfsleven wilde graag blijven meefinancieren aan het onderzoek aan uitgangsmaterialen, maar de overheid kwam geld tekort. Nu heeft de overheid toch een bedrag van 2 miljoen euro gevonden, buiten het budget van de topsectoren om, zegt Ernst van den Ende, directeur van de Plant Sciences Group en lid van het topteam van Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.

Omdat de overheid 50 procent aan de projecten bijdraagt en de bedrijven al geld hadden toegezegd, is daarmee 4 miljoen voor vervolgonderzoek beschikbaar in 2013. Het onderzoek aan uitgangsmateriaal voor de plantenveredeling komt in een nieuw jasje, de instituten verdwijnen. Welke kennisprojecten in 2013 doorgaan, wordt in overleg met het bedrijfsleven bepaald.
Dit is een meevaller voor het Wageningse plantenonderzoek in onzekere tijden. Want ook de financiering van Wagenings onderzoek door de productschappen staat op losse schroeven. Het nieuwe kabinet heeft besloten om de productschappen op te heffen. Wat er met de onderzoek- en innovatietaken van de productschappen gebeurt, is nog onduidelijk. De productschappen besteedden de afgelopen jaren zo'n 17 miljoen euro aan onderzoeksopdrachten bij Wageningen UR.