Nieuws - 1 januari 1970

Toch nieuwbouw in Bleiswijk

Er komt toch een nieuw kassencomplex in Bleiswijk voor het praktijkonderzoek glastuinbouw. Overleg met de sector heeft de raad van bestuur ervan overtuigd dat er nieuwbouw moet komen in het Westland.

Wageningen UR zette de nieuwbouw vorige maand in verband met de slechte financiële situatie van het praktijkonderzoek op losse schroeven. De reden voor het besluit tot nieuwbouw is volgens dr. Peter Booman, waarnemend directeur van de Plant Sciences Group, dat vertegenwoordigers van de glastuinbouwers duidelijk hebben gemaakt dat ze erg hechten aan een proefbedrijf in het westen van het land. 'Het was heel helder dat een besluit om niet te bouwen onze relaties met de sector geen goed zouden doen. Ze hebben gezegd dat ze in het verleden hun nek hebben uitgestoken voor ons, door bij LNV voor ons te pleiten. Dat heeft ertoe geleid dat geld uit de aardgasbaten die voor de glastuinbouw bestemd waren, werden gereserveerd voor de nieuwbouw in Bleiswijk. Ze zouden het bepaald niet op prijs stellen als dat nu niet doorgaat.'
De glastuinbouw wil graag een onderzoekscentrum in het Westland vanwege de bereikbaarheid van de praktijkonderzoekers. De nieuwbouw in Bleiswijk moet ook een hightech demonstratiebedrijf worden waar tuinders nieuwe ideeën kunnen opdoen.
Onduidelijk is nog hoeveel personeelsleden van de huidige vestigingen in Naaldwijk en Aalsmeer uiteindelijk zullen verhuizen naar Bleiswijk. Volgens Booman heeft de sector aangegeven dat het de mensen die direct contact onderhouden met de tuinders graag om de hoek heeft. Specialisten en ondersteunend personeel zouden ook in Wageningen of Lisse mogen zitten. Hij gaat nu onderzoeken welke afdelingen wel, en welke geen plekje hoeven te krijgen in het nieuwe gebouw. Onzeker is daarom nog hoeveel kantoren en laboratoria daarbij gebouwd gaan worden. Zeker is in ieder geval de omvang van de nieuwe onderzoekskassen: 6000 vierkante meter netto oppervlak.
Veel medewerkers waren bang dat het praktijkonderzoek in zijn geheel zou verhuizen naar Wageningen. Vanwege de onzekerheid over de nieuwbouw hebben zij de vlag nog niet uitgehangen. Hendrik Jan van Telgen: 'Voor sommige mensen is dit goed nieuws, maar veel anderen wachten in spanning af wat er gaat gebeuren. Dat geldt ook voor mij. Ik ben plantenfysioloog, en hoor bij de specialisten die dus misschien ergens anders naartoe moeten. Wij zouden dat erg jammer vinden. Nu kun je even snel bij elkaar binnenlopen en zie je elkaar bij de koffie. Dat zou verdwijnen, terwijl het juist voor het praktijkonderzoek belangrijk dat is dat verschillende disciplines goed met elkaar samenwerken.' /
KV