Nieuws - 21 april 2011

Toch geld voor Insectenmonitor Alterra

Staatssecretaris Henk Bleker van EL&I stelt het komende jaar toch geld beschikbaar voor de Insectenmonitor van Alterra, na een motie van de Tweede Kamer.

eikenprocessierups1.jpg
Bleker gaat 'binnen de huidige kennismiddelen financiering zoeken om de monitoring in
stand te houden', schreef hij op 19 april aan de Tweede Kamer. Een week eerder hadden de Kamerleden Ger Koopmans (CDA) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) een motie ingediend om de Insectormonitor te behouden, nadat het einde van de monitor breed was uitgemeten in de pers.
Coordinator Leen Moraal van de Insectenmonitor is blij met de beslissing. Hij heeft jaarlijks 65 duizend euro nodig om de monitor, die al sinds 1946 bestaat, in stand te houden. Voor dat geld onderhoudt hij een netwerk van honderden vrijwilligers, determineert hij onbekende insecten die worden opgestuurd naar Alterra en houdt hij een informatieve website bij. Moraal heeft afgelopen jaar - toen bekend werd dat het ministerie de financiering wilde stopzetten - gezocht naar andere financiers. 'Maar provincies willen deze monitor niet betalen, en het bedrijfsleven ook niet.'
Zie ook Insecten monitor wegbezuinigd (Resource) en Insectenmonitor gaat toch door (intranet).