Organisatie - 1 januari 1970

Toch akkoord bibliotheken en Elsevier

Uitgever Elsevier en de Nederlandse universiteiten tekenen deze week een vijfjarig contract dat bibliotheken toegang verschaft tot een digitale bladenbank. Daarin zijn de wetenschappelijke publicaties van Elsevier oproepbaar.

Het samenwerkingsverband van de universiteitsbibliotheken UKB heeft vergelijkbare contracten gesloten met andere grote wetenschappelijke uitgevers als Wiley en Springer. Binnenkort wordt Blackwell daar aan toegevoegd. In totaal betalen de universiteitsbibliotheken ongeveer twaalf miljoen euro per jaar voor de digitale tijdschriftenbestanden.
De universiteitsbibliotheken lagen de afgelopen jaren met de wetenschappelijke uitgeverijen in de clinch over de prijsstijgingen die werden berekend. De universiteiten weigerden aanvankelijk de prijsverhoging te betalen die Elsevier in rekening wilde brengen. Uiteindelijk gaan ze dat toch doen. Elsevier gaat de prijzen elk jaar met vijf procent verhogen.
Ger Spikman van de bibliotheek van Wageningen UR is desondanks wel tevreden met de afspraken. De universiteiten hebben bedongen dat zij toegang krijgen tot het volledige archief van alle tijdschriften. Dit omvat meer dan zeven miljoen publicaties die verschenen in ruim tweeduizend titels. Ook de wetenschappelijke tijdschriften uit de 19e eeuw - het medische blad The Lancet bijvoorbeeld werd voor het eerst uitgegeven in 1828 - zijn digitaal beschikbaar. Tot nu toe waren alleen tijdschriften van na 1995 te raadplegen.
Universiteiten mogen ook hbo-instellingen voor een gereduceerd tarief toegang geven tot de tijdschriften. Spikman: 'Wij zijn daarover nu in gesprek met een aantal hogere agrarische scholen en denken dat we op die manier een deel van de prijsverhoging kunnen terugverdienen.' / HOP, KV