Nieuws - 25 september 2008

Tips voor ambitieuze onderzoekers

nieuws_2414.jpg
Voor alumnivereniging KLV gaf de Amsterdamse fysica-hoogleraar Ad Lagendijk vorige week woensdag een lezing over zijn boek ‘Survival Guide for Scientists’. Energiek en met een bijna kinderlijke directheid krijgt hij de zaal op zijn hand. Met soms onnavolgbare anekdotes en een stortvloed aan tips. De negen leukste.

  1. Als je wilt dat je co-workers opnieuw voor je door het stof gaan laat ze dan tijdens een lezing niet nagelbijtend afwachten of je ze nog gaat noemen of niet. Zet ze op je eerste dia.

  2. Gebruik alleen het bovenste tweederde deel van een dia. De helft van je publiek kan de onderkant namelijk niet zien.

  3. Een figuur bij een tekst moet voor zichzelf spreken. Dus niet: ‘zie tekst voor details’.

  4. Een tekst met verwijzingen naar andere stukken wordt spaghetti. Niet doen, gewoon nog een keer vertellen wat je eerder al zei.

  5. Een aanbevelingsbrief schrijf je altijd zelf zodat de betreffende persoon er alleen zijn naam onder hoeft te zetten en hem direct door kan sturen.

  6. Je enige doel in het leven is een onderzoeker van wereldfaam te worden. Publicaties, citaties of een grotere onderzoeksgroep zijn ondergeschikt.

  7. Succes draait niet om talent maar om wilskracht, discipline, geduld en doorzettingsvermogen.

  8. Zorg voor een hoge moraal. Werk hard, ga voor de waarheid, schuif geen zaken af en wees niet bang agressie te tonen als dat nodig is.

  9. Ja, ze zijn lui, slordig en ijdel. Dus help je collega’s, want zij zullen jouw evalueren.