Organisatie - 19 november 2009

Tilburg maakt het beste blad

Universiteitskrant Univers wint de Gouden luis in de pels. Resource bij de vijf genomineerden.

Het weekblad Univers van de Universiteit van Tilburg is gisteravond in het Amsterdamse restaurant Zeppos uitgeroepen tot het beste medium over het Nederlands hoger onderwijs. Het blad won de zogeheten Gouden luis in de pels, een initiatief van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. De jury bestond uit Frits van Oostrom (voormalig president KNAW), Doekle Terpstra (voorzitter HBO-raad), Frank van Vree (hoogleraar Journalistiek en cultuur) en Gerard Oosterwijk (voorzitter LSVb).

De jury roemde de inhoud van Univers: goed geschreven, breed georienteerd en kritisch. Kritiek was er op de vormgeving: rommelig en suf.

Resource haalde het tot de shortlist, samen met de bladen van de Haags Hogeschool, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht en Tilburg dus. De jury heeft alleen exemplaren beoordeeld van de eerste helft van 2009, dus nog voor de restyling van Resource.

Over ons blad las juryvoorzitter Van Oostrom het volgende voor. ‘In het blad van de Wageningse universiteit Resource prijst de jury het gevarieerde karakter, en de kritische betrokkenheid. Kanttekeningen werden geplaatst bij de vormgeving en de ruime plaats die wordt ingenomen door berichten van verenigingen. Overigens doen ook andere bladen dat. Het blad zou beter kunnen worden door zich te beraden op zijn journalistieke formule. Opvallend is ten slotte het groot aandeel Engelstalige artikelen, waarmee het internationale karakter van de instelling wordt benadrukt.’