Wetenschap - 22 mei 2012
Tijdige aanpak varroa helpt bij de winter door
Bestrijding van varroa in juli is de beste manier om bijenvolken de winter door te helpen. Dat schrijft de Wageningse bijenonderzoeker Coby van Dooremalen in een artikel op PLoS One.

Winterbijen
Tegen het einde van de zomer vindt de overgang van zomer- naar winterbijen plaats. Winterbijen hebben minder te doen, slijten daardoor minder hard en leven langer. Hun taak is te overwinteren en in het voorjaar de kolonie op te starten. Maar daarvoor moet je dus wel lang genoeg leven om de winter door te komen. Besmetting met varroa belemmert dat. Winterbijen leven korter als je te laat begint met de bestrijding van varroa. Uit de studie van Van Dooremalen blijkt dat bestrijding in juli het beste resultaat oplevert. Deze volken hebben daardoor een grotere kans om de winter te overleven.
Bijenmonitor
De Wageningse bijengroep adviseert al geruime tijd om vroeg te beginnen met de varroa-bestrijding. De uitkomsten van Van Dooremalen onderstrepen dit advies. De uitkomsten worden bovendien ondersteunt door bevindingen in de vorige week uitgebrachte Bijenmonitor (2011) van het Nederland Centrum Bijenonderzoek. Imkers die in juli en augustus varroa bestrijden hebben maar 14 procent wintersterfte. Dat is eenderde minder dan imkers die op andere tijdstippen bestrijden.