Nieuws - 11 november 2015

‘Tijd voor opgefriste Schijf van Vijf’

tekst:
Rob Ramaker

De welbekende Schijf van Vijf is dringend aan vernieuwing toe, vindt zelfs het Voedingscentrum. Een nieuwe variant moet burgers helpen zich duurzamer en gezonder te gedragen.

Beeld: de Schijf van Vijf uit 2006

Komende voorjaar wordt de nieuwe schijf gepresenteerd, zegt Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum, in Resource nummer 7. Deze wordt aangepast aan de nieuwe Richtlijnen goede voeding – de wetenschappelijke consensus over gezond eten – die afgelopen 4 november in Den Haag werd gepresenteerd. 

De wereld is flink veranderd sinds de vorige Schijf van Vijf verscheen. Zo zijn de sociale media opgekomen, veranderde de bevolking en heeft het traditionele voedingsadvies veel meer concurrentie gekregen. Meer dan ooit vuren voedingsgoeroes, -blogs en -boeken een niet aflatende stroom nieuwtjes en hypes af op burgers. Om niet links en rechts ingehaald te worden, moet de schijf zich aanpassen. Bijvoorbeeld door aanwezig te zijn op sociale media en persoonlijke webtools aan te bieden. 

Informatie [is] zelden het knelpunt in gedragsverandering.
Noelle Aarts, persoonlijk hoogleraar bij Strategische communicatie

Om mensen echt gezonder en duurzamer te laten eten, moet nog het nodige veranderen aan de Schijf van Vijf, zegt Noelle Aarts, persoonlijk hoogleraar bij de leerstoelgroep Strategische communicatie. Het voedingscentrum focust nu op het geven van feitelijke informatie. β€˜Dat moet gebeuren, maar het probleem is dat informatie zelden het knelpunt is in gedragsverandering.’ Vaak weten we wel dat iets niet goed is, maar lukt het toch niet ons gezonder te gedragen. Je kunt het gedrag van mensen niet direct veranderen, zegt Aarts. Hooguit kun je mensen motiveren, in de hoop dat zij zelf besluiten anders te gaan eten. 

Lees in Resource 7 hoe de Schijf van Vijf van de toekomst er volgens enkele voedings- en communicatie-experts uit moet zien. Vanaf morgen ligt hij overal in de bakken.