Nieuws - 17 augustus 2014

‘Tien procent meer eerstejaars’

tekst:
Nicolette Meerstadt

Wageningen universiteit trekt tien procent meer nieuwe bachelorstudenten dan vorig jaar. Daarmee hoort Wageningen opnieuw bij de snelstgroeiende universiteiten.

Vergeleken met voorgaande jaren is de groei iets minder onstuimig, maar 10 procent stelt de organisatie nog altijd voor stevige uitdagingen. Alleen de technische universiteiten en Delft en Eindhoven groeien nog harder. Het gemiddelde groeicijfer voor de Nederlandse universiteiten blijft steken op 2 procent.

Het aantal nieuwe masterstudenten in Wageningen groeit ook, maar niet zo sterk, meldt woordvoerder Simon Vink. ‘We verwachten er enkele tientallen meer dan vorig jaar’, aldus Vink. Maar dat aantal kan, zelfs halverwege augustus, nog fluctueren. Dat komt doordat internationale studenten nog een hoop moeten regelen om naar Nederland te komen: een verblijfsvergunning, financiering en een Engelse toets. Soms blijft het tot begin september onzeker of ze komen. ‘Vaak hebben we 3000 aanmeldingen, en ongeveer een derde daarvan redt het’, aldus Vink.

Opvallend is dat er aan de Algemene Introductiedagen juist minder eerstejaars meedoen dan vorig jaar. Dit jaar zijn er 1975 inschrijvingen tegen 2046 een jaar geleden, een afname van ruim drie procent. Studentenhuisvester Idealis heeft zelfs vijf procent minder kamerzoekers dan vorig jaar.