Nieuws - 19 januari 2017

Tien miljoen voor promoveren bij bedrijven

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Het kabinet stelt tien miljoen euro beschikbaar voor wetenschappelijke promoties in het bedrijfsleven. Het zogeheten industrial doctorate moet ervoor zorgen dat wetenschap meer vruchten afwerpt.

(Foto: Shutterstock)

Het kabinet wil graag dat de wetenschap meer bijdraagt aan de oplossing van maatschappelijke problemen en aan innovatie in het bedrijfsleven. Het industrial doctorate is één van de ideeën om daarvoor te zorgen.

Tijdens hun promotie werken de wetenschappers deels bij universiteiten en deels in het bedrijfsleven, schrijft staatssecretaris Sander Dekker vandaag aan de Tweede Kamer. Dat verhoogt de kans dat wetenschappelijke inzichten uiteindelijk worden toegepast, is de gedachte.

Tien miljoen
Er komt tien miljoen euro beschikbaar om zulke promoties in de steigers te zetten. Dat geld wordt betaald door het bedrijfsleven, de universiteiten en onderzoeksfinancier NWO. Het kabinet verbindt dit plan aan de Nationale Wetenschapsagenda, waar al eerder geld voor opzij is gezet.

Die wetenschapsagenda moet ervoor zorgen dat de Nederlandse wetenschap zich meer richt op grote maatschappelijke thema’s en commercieel interessante onderwerpen. Daarvoor heeft het kabinet onlangs een ‘startimpuls’ van 32 miljoen euro vrijgemaakt. De industrial doctorates worden daar deels van betaald.