Nieuws - 30 mei 2013

Ticket

Budget vliegen? Koop dan een ticket in het weekeinde. De tickets zijn dan gemiddeld vijf procent goedkoper, blijkt uit onderzoek van Texas A&M University.

26-ultras-0719-easyjet.jpg
Waarom dat zo is? Zakelijk verkeer boekt meestal op werkdagen, prijsgevoelige toeristen in het weekeinde. Vliegmaatschappijen weten dat en verlagen prijzen in het weekeinde. Doe er je voordeel mee.
Coladetectie
Onderzoekers uit Alaska kunnen aan een haar aflezen hoeveel cola iemand gedronken heeft. Ze doen dat door het C-13-gehalte in eiwit te meten. De ingebouwde koolstof-isotoop blijkt een bruikbare biomarker te zijn voor genuttigde suikers uit frisdrank. De methode moet de relatie tussen obesitas en frisdrank blootleggen. Veel mensen liegen namelijk over hun frisdrankgedrag.
Jeuk
Amerikaanse onderzoekers hebben het jeukmolecuul ontdekt. Natriuretisch polypeptide b (Nppb) heet deze zenuwboodschapper van de jeuk. Een middel tegen chronische jeuk lijkt daarmee binnen handbereik. Nu nog even iets vinden om die jeukschakelaar om te zetten. Jeukt het al?
IQ
De IQ-test kan op de schroothoop. Een visueel testje met bewegende zwarte balkjes werkt ook, hebben Amerikaanse onderzoekers van de University of Rochester ontdekt. Slimmere mensen zien niet beter, maar zijn beter in het verwerken van wat ze zien. Of, zoals een groot denker eens zei: je moet het zien om het te begrijpen. Snap je?