Nieuws - 23 oktober 2014

Thymos in financiële nood

tekst:
Linda van der Nat

Sportstichting Thymos kampt met een ernstig geldtekort. Het aantal studenten in Wageningen dat zich aansluit bij een sportclub groeit al jaren, maar de financiële vergoeding vanuit de universiteit blijft achter. De sportstichting heeft een brandbrief naar de raad van bestuur gestuurd, waarin ze vraagt om extra geld.

Thymos verdeelt elk jaar de subsidie van de universiteit over de verschillende studentensportverenigingen. Daarnaast organiseert ze regelmatig sportieve activiteiten, zoals de Battle of the Studies, toernooien en de Sportnacht, waarvan de toegang gratis is.

Het bedrag is sinds 2011 niet gegroeid, schrijft Thymos, terwijl het aantal studenten dat lid is geworden van een studentensportvereniging wel flink is toegenomen. In 2011 waren er 1334 studenten lid van een sportclub. In februari 2014 was dat aantal gestegen naar 1736. Ook het aantal studenten met sportrechten groeit hard: van 3866 in 2011 naar 4450 in 2014. ‘Het wordt hoe langer, hoe krapper,’ stelt Thymosvoorzitter Merijn Moerland. ‘Als er niks verandert, komen we in de problemen.’ Thymos wil graag 18 procent extra subsidie van de universiteit.

Studentenpartij VeSte steunt Thymos in haar vraag naar extra financiële middelen. ‘Wij zien zeker het belang van goede sportfaciliteiten, zo hebben we ons vorig jaar hard gemaakt voor een tweede sporthal. De subsidie voor Thymos is al jarenlang bevroren en dat zou niet zo moeten zijn, gezien de groeiende studentenaantallen. VeSte wil graag helpen en zal zorgen dat dit onderwerp geagendeerd wordt in de studentenraad.’

Thymos is inmiddels in gesprek met de universiteit over een verhoging van de financiële bijdrage, maar wil niets zeggen over het verloop van de gesprekken.