Organisatie - 2 september 2016

Thuis Wageningen is ‘hangplek’ af

2

De ruimte van Thuis Wageningen in de Stationsstraat is niet meer bedoeld om alleen maar koffie te drinken en te kletsen. De organisatie gaat de woonkamer omtoveren tot een werkruimte voor studenten en inwoners van de stad. Zo hoopt Thuis zijn oorspronkelijke doelstelling te verwezenlijken: kennis delen, mensen verbinden én stimuleren om te ondernemen.

Foto: De TEDx-lunch op de nieuwe werktafel in Thuis (Ronald van Drie)

Het eerste jaar van zijn bestaan heeft Thuis Wageningen zich vooral gericht op het eerste deel van de doelstelling: ontmoeten. Daardoor veranderde de plek echter langzaam in een veredelde hangruimte, vertelt mede-oprichtster Tutku Yuksel, student internationale ontwikkelingsstudies.

In juli kreeg Thuis subsidies toegekend van de gemeente Wageningen en Stichting Doen. Dankzij de nieuwe financiële steun kan de organisatie ook investeren in het tweede deel van de doelstelling. De ruimtes worden geschikt gemaakt om te werken, vertelt Yuksel. ‘En we gaan evenementen organiseren die zich richten op het delen van kennis en op ondernemen. Denk daarbij aan workshops voor studieverenigingen of bijeenkomsten zoals een TEDx-lunch. Ook zijn er een paar bedrijven en studenten geïnteresseerd om hier wat ruimtes te huren om daar te kunnen werken.’

Lunch
Op donderdag werd voor het eerst een TEDx-lunch georganiseerd. Studenten en inwoners in Wageningen kunnen voorafgaand aan zo’n lunch onderwerpen aandragen voor discussie. Aan de hand van sprekers, filmpjes of documentaires wil Yuksel een inspirerende plek creëren in de binnenstad. Aan een grote houten tafel kan iedereen die wil, mee-eten en in debat gaan. Yuksel: ‘Mensen kunnen hier tussen de middag hun shot inspiratie krijgen.’

Re:acties 2

• Weetwaarjehetoverhebt

THUIS is niet specifiek voor studenten. Iedereen is welkom om mee te doen. En dat is ook precies wat er gebeurt: Er zijn lokale Wageningers en studenten, de leeftijd varieert tussen de 0 en 100 jaar. Dat is vaak afhankelijk van wat er te doen is bij THUIS. Ga er een keertje kijken zou ik zeggen.

Daarnaast huurt de gemeente sinds november vorig jaar een drietal zalen in hetzelfde pand als waar THUIS zit. Die ruimtes zijn speciaal voor ouderen en zij kunnen ook daar activiteiten ontplooien als ze dat willen. Op deze manier heeft de gemeente gehoor gegeven aan de vraag van sommige ouderen dat ze een ontmoetingsplek in het centrum misten nadat 2 jaar geleden de Wielewaag sloot. Aangezien je heel begaan bent met onze ouderen kun je daar misschien energie in stoppen. Ik heb gehoord dat ze op zoek zijn naar vrijwilligers om de boel op gang te krijgen.

• triest

Zo raken de Wageningse ouderen dus een van hun weinige ontmoetingsplekken kwijt aan studenten, die vele tientallen ontmoetingsplekken hebben. Triest gevolg van bezuinigingsdrift van de gemeente.