Student - 1 november 2007

Thialf te warm voor Ooijevaar

De tien kilometer die Mark Ooijevaar in zijn benen had is er op het NK Afstanden niet uitgekomen. Het was hem zondag 28 oktober te warm in Thialf, de schaatshal in Heerenveen. Ooijevaar werd uiteindelijk achtste en miste daarmee net als op de vijf kilometer kwalificatie voor wereldbekerwedstrijden.

‘Ik ben teleurgesteld dat ik er niet het maximale uit heb kunnen halen’, reageert Ooijevaar. ‘Ik ben in betere doen dan eind september.’ Twee weken geleden reed de student Bos- en natuurbeheer aan Wageningen Universiteit – die dit seizoen net als Enrico Fabris wordt gesponsord door bemiddelingsbureau ECO-job – in Thialf nog een persoonlijk record op de vijf kilometer. Maar tijdens zijn race tegen Bob de Jong was het ijs minder goed, en was de hal warmer. Ooijevaar: ‘Als het was koeler was geweest had ik iets harder gekund, maar nu voelde ik het na een kleine versnelling al snel weer vastlopen.’ Toch stemt zijn eindtijd van 6.32,65 - goed voor een zevende plaats - hem niet ontevreden.
Over zijn prestatie op de tien kilometer is Ooijevaar wel teleurgesteld. Halverwege de race ‘ging het licht uit’. ‘Al na drie kilometer voelde ik me leeg en had ik het benauwd’, vertelt Ooijevaar. ‘Ik ben niet te snel gestart, want mijn rondetijden, die op de vijf kilometer onder de 31.5 bleven, waren er in het begin van de race al boven. Achteraf hoorde ik dat het 21 graden was. Ik kan al niet best tegen warmte, maar je gaat je in je eigen huiskamer met de ramen dicht toch ook niet vol inspannen. Gelukkig is het NK Allround eind december in Groningen, waar het altijd kouder is en het ijs harder.’