Nieuws - 31 mei 2010

Teveel van het slechte

Waarschuwing vooraf: alweer een verhaal over landelijke politiek. In tegenstelling tot alle andere verhandelingen is dit wel te lezen als je het spoor bijster bent.

Want we worden er helemaal mee doodgegooid. Elk nieuwsbericht gaat erover, bij elk praatprogramma zijn het politieke kopstukken wat de klok slaat. Zelfs mijn geliefde twitteraars vertellen niet meer wat ze op hun boterham doen maar retweeten lectuur die hun politieke standpunt bevestigd. Ik verdenk ze ervan daarmee een beetje invloed te willen uitoefenen op het stemgedrag van hun followers. Dat is misschien een van de redenen dat alle politici helemaal wild worden van het medium.
Dat het een soort hobby is geworden is raar want idealiter hoeven wij burgers ons helemaal niet met de politiek te bemoeien. Dan zouden de leiders onze belangen kennen, geen eigen agenda hebben en perfect eerlijk beleid maken. Is voor iedereen beter want efficiƫnter, goedkoper en zorgelozer voor ons. Zo jammer maar ook heel logisch dat het in de aard van het beestje ligt om een klein beetje meer voor jezelf en je eigen clubje te willen. Dan maar met zestien miljoen aan het roer van hetzelfde schip en zo hard aan het roer trekken als je kan - Stuurboord! Bakboord! - terwijl de golven van het wereldtoneel toch de uiteindelijke koers bepalen.
Nu gebeurt er hetzelfde als met ecologische vraagstukken en stoppen met roken/dik worden/zuipen campagnes. Het is teveel. Ik wil het niet meer horen. Iedereen heeft zich er voor afgesloten. De mensen die ik vraag wat ze stemmen zeggen 'ja, ik moet me er nog een keer in verdiepen.' Wij correcte verantwoordelijke studenten willen geen ondoordachte keuze maken. Maar tot een overzicht komen is met deze immense stroom informatie tot een Herculeswerk geworden dat we steeds maar voor ons uitschuiven.