Nieuws - 15 maart 2007

Test spoort vruchtboomkanker op

Onderzoekers van PPO Fruit in Randwijk hebben een methode ontwikkeld die aantoont of jonge appelbomen besmet zijn met vruchtboomkanker. Hiermee kunnen kwekers voortaan een kwaliteitsgarantie geven aan fruittelers die een partij bomen afnemen.

510_nieuws.jpg
Vruchtboomkanker is een schimmelziekte die grote schade kan veroorzaken in de fruitteelt. Als de ziekte in de hoofdtak van de appelboom zit dan gaat de boom meestal dood. Bovendien leidt de schimmel tot vruchtrot. Volgens ir. Marcel Wenneker, onderzoeker bij Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, is vruchtboomkanker zowel een probleem in de gangbare als de biologische fruitteelt. ‘De ziekte kan chemisch worden bestreden, maar voor biologische telers zijn er weinig alternatieven’, zegt Wenneker.
Vruchtboomkanker was tot voor kort niet aan te tonen in het plantmateriaal dat fruittelers bij gespecialiseerde kwekers kopen. ‘De ziekte uit zich vaak pas in de boomgaard, waardoor onduidelijk is wanneer de appelboom is geïnfecteerd. Er zijn wel moleculaire detectiemethoden, maar de schimmel zit meestal heel plaatselijk in de boom, zodat monsters nemen lastig is. Bij duizend bomen is dat echt zoeken naar een speld in een hooiberg’, zegt Wenneker.
In de opsporingsmethode van PPO Fruit gaan de jonge appelbomen uit een kwekerij in een klimaatcel met een hoge temperatuur en luchtvochtigheid. ‘Dat zijn gunstige omstandigheden voor de schimmel waardoor de symptomen binnen drie tot zes weken tot uiting komen’, aldus Wenneker. Zo is af te leiden welk percentage van de partij besmet is.