Nieuws - 31 januari 2008

Test onthult herkomst olijfolie

Een groep Europese onderzoekers, met daarin wetenschappers van RIKILT, heeft een methode ontwikkeld die vertelt waar een olijfolie vandaan komt. Het draait om een analyse van de vluchtige stoffen die ontsnappen uit vloeibare olie.
In een proef met bijna tweehonderd olijfoliemonsters achterhaalden de onderzoekers in 86 procent van de gevallen uit welk land de olie afkomstig was. Herleiding naar de regio is lastiger. Bij Italiaanse olijfoliƫn hadden de onderzoekers het bij 74 procent bij het rechte eind. Toen ze nog preciezer wilden bepalen uit welk district een olijfolie afkomstig was, liep het percentage correcte bepalingen terug tot 52. De methode is minder geschikt om Franse olijfolie te detecteren. Slechts veertig procent van de Franse monsters werd correct aangewezen.
De markt voor olijfolie groeit, omdat consumenten meer waarde gaan hechten aan het mediterrane dieet. Fabrikanten proberen zich te onderscheiden door hun olie als een streekproduct aan te prijzen, waardoor interesse is ontstaan in manieren om de herkomst van olijfolie te bepalen.
De methode is gebaseerd op proton-transfer-reaction mass spectrometry (PTR-MS), en is gepubliceerd in Food Chemistry.