Organisatie - 15 september 2016

Test hittebestrijding op Lumen stopgezet

3

De test om het dak op Lumen te koelen met water is stopgezet. De directie heeft besloten dat het koelingseffect te gering was om door te gaan met de proef.

In juli begon de afdeling Technisch Gebouwbeheer met het besproeien van de daken. Het water zou in theorie de hitte in Lumen moeten minderen maar dat gebeurde niet. Klaas Metselaar, docent bij Bodemfysica en landmanagement startte in augustus een meting om de effecten in kaart te brengen. Hij zag dat het dak wel 10 graden koeler was maar dat de temperatuur in het gebouw zelf niet naar beneden ging. 'Het effect was nul. Ik denk dat het komt door de straling zelf die direct naar binnen gaat.'

De resultaten van de meting van Metselaar waren voor het management van Lumen reden om de proef stop te zetten. Twan Gutte van Technisch Gebouwbeheer: 'Het resultaat was niet afdoende.' Het idee om het dak te besproeien kwam van Metselaar zelf. Hij heeft andere ideeën waarmee hij graag de strijd met hitteprobleem in Lumen aan te gaan. Zo stelt hij voor om jaloeziën op de gevels te installeren die op een afstand van de ramen hangen. 'Dan kan er lucht stromen tussen de ramen en de jaloeziën. Dat helpt bij het koelen van een gebouw.'

Of het Technisch Gebouwbeheer in de toekomst naar andere oplossingen gaat zoeken is nog niet bekend.

Re:acties 3

 • Coen

  Je moet het dak alleen vochtig houden, niet continue water er overheen spoelen.

  De verdamping van het water zorgt voor verkoeling, niet zozeer het water zelf.

  Ik gebruik dit op een woning met plat dak (studentenhok uit 2007) en het werkt wel degelijk. Scheelt binnen 2 graden op de thermostaat die op borsthoogte hangt, maar voor het gevoel meer omdat het plafond niet langer als radiator fungeert.

  Vergelijken is makkelijk; vragen aan de buren hoe warm het daar is. Normaliter is het in mijn woning altijd warmer, door hoger E-verbruik van licht en computers, nu is het juist koeler.

  En uiteraard alle ramen op de zuidzijde voorzien van zonwerende folie.

  Verbaasd mij dat er nagenoeg geen kant en klaar aanbod is van zulke systemen.

  Reageer
 • Edgar Vos

  Als ik de installatie zie dan betwijfel ik de koelende werking. De echte koelende werking ontstaat als er zoveel mogelijk water verdampt. Met het aantal zichtbare sproeiers en de verwachtte hoeveelheid water denk ik dat er nauwelijks verdamping optreedt.

  Reageer
 • wetenschapper

  Klinkt niet als een wetenschappelijk verantwoord onderzoek, waarbij je twee situaties vergelijkt - een met en een zonder waterkoeling? Wie zegt dat zonder water op t dak de temp niet zou zijn opgelopen??

  Reageer

Re:ageer