Nieuws - 27 september 2001

Test Rikilt achterhaalt illegale middelen veeteelt

Test Rikilt achterhaalt illegale middelen veeteelt

Onderzoekers van Rikilt hebben een test ontwikkeld om spuiten, flesjes, injectienaalden en ampullen, die rechercheurs in de veehouderij aantreffen, te onderzoeken. Zo kunnen ze achterhalen welke illegale middelen veetelers gebruiken om hun dieren sneller slachtrijp te krijgen en meer vlees te laten aanzetten. De test is gepubliceerd in Rapid Communications in Mass Spectrometry.

Hoofdauteur dr. Michel Nielen is niet bereid commentaar te geven. "Dit is niet geschikt voor het grote publiek", zegt hij. Hij adviseert Wb contact op te nemen met dr. ir. Henk Schols van de leerstoelgroep Levensmiddelenchemie om uit te laten leggen wat de nieuwe test precies inhoudt.

Schols zegt dat de test van Rikilt een combinatie van drie geavanceerde methoden is. Eerst scheiden de onderzoekers de stoffen door chromatografie. Daarna bestralen ze de stoffen met U.V.-licht. Door te meten hoeveel straling de stoffen absorberen, kunnen de onderzoekers de lijst van mogelijke kandidaten al een stuk kleiner maken. Daarna bepalen de onderzoekers het gewicht van de moleculen met een elektrospray-massaspectrometer. Ten slotte stellen ze met een tandem-massaspectrometer vast uit welke delen de moleculen zijn samengesteld. Door de informatie van de drie deeltests met elkaar te combineren, kunnen de onderzoekers achterhalen met welke actieve stoffen ze te maken hebben.

Waarschijnlijk is de combinatie van tests nodig omdat de preparaten die Rikilt onderzoekt veel op elkaar lijkende stoffen bevatten. Navraag in het agrarisch milieu leert dat de makers van deze preparaten stoffen toevoegen om opsporing te bemoeilijken. | W.K.