Nieuws - 4 februari 2011

Terug uit Caïro

Typisch weer zo’n haantjesweek. Wie heeft de meeste Vici’s? Wie het hoogst aantal nieuwe eerstejaars? Maar het belangrijkst werd over het hoofd gezien: wie had de meeste studenten in Egypte?

Bij_de_buren_YK.jpg
Je hebt van die weken. De week waarin de Times ranking bekend wordt bijvoorbeeld, of de CHE ranking of Elsevier-lijst. Deze week werden de Vici's uitgedeeld: mooie onderzoeksbudgetten van 1,5 miljoen euro. Altijd leuk om de zelfgenoegzaamheid in persberichten van winnende universiteiten te lezen. Lees mee met Utrecht, die zeven Vici's binnensleepte. 'Dit is ver boven het aandeel dat van de Universiteit Utrecht verwacht mag worden op basis van haar aandeel in de eerste geldstroom.' Winnaar: Utrecht.
 
Trending university
Geld binnenhalen is belangrijk, maar wat is een universiteit zonder studenten? Hoewel menig universiteit kampt met te kleine collegezalen en amper fatsoenlijk onderwijs kan aanbieden, geldt nog altijd het credo 'hoe meer, hoe beter'. Wageningen scoort daarbij uitzonderlijk hoog, met een groei van nieuwe eerstejaars van meer dan 9 procent. De UvA, UT Twente en de RU groeide eveneens; de rest van de universiteiten krimpte. Omdat de leeftijdscategorie van de eerstejaars extreem gevoelig is voor hippige zaken, kunnen we wel zeggen dat de WUR eigenlijk net zo populair is als Facebook. De rest is Hyves. Winnaar: Wageningen.


International ranking
Goed, geld en studenten: belangrijk. Maar hoe goed heeft de universiteit haar tentakels uit? Dat is het best meetbaar als er ergens eens goed de pleuris uitbreekt, zoals in Noord-Afrika. Wageningen doet het op dit onderdeel aardig, met één studente in Tunesië. Utrecht doet het beter: twee studenten keerde deze week terug uit Caïro. Het tweetal wilde in Egypte een taalcursus volgen. Bij de RU stonden deze week opeens vijf studenten op de stoep, vers uit de Egyptische hoofdstad. Maar Leiden spant de kroon: veertig studenten en medewerkers waren aanwezig in 'de horrorstad'. En ze kwamen terug met indrukwekkende verhalen, te lezen in Mare. De studenten zagen hoe het leger een man neerschoot - en door een gebrek aan vluchten naar Nederland hadden de ze zichzelf voor een week moeten opsluiten in hun appartement. 'Buurtgenoten vertelden ons dat er vrouwen waren verkracht. We waren heel bang. Niet voor de actievoerders, die willen iets positiefs bereiken. Maar er zijn veel gevangenen ontsnapt, die veroorzaken de onveiligheid.' Winnaar: Leiden.
 
Onveilig Nederland
Maar - nu iets heel anders - ook Nederland blijkt geen honderd procent veiligheid te kunnen bieden aan studenten. Afgelopen zondag overleed een Delfste student werktuigbouwkunde. Tijdens een uitje van de cabaretvereniging Abracadabaret ging een klein groepje 's nachts vlotvaren. Het vlot sloeg om en slecht drie van de vier opvarenden kwam weer boven water. Na een lange zoektocht bleek dat de student onder het ijs te zijn geraakt, dat nog gedeeltelijk op het water lag.
In Groningen wordt vandaag de brand aan de Oude Ebbingestraat herdacht, waarbij vorig jaar een studente om het leven kwam. Het studentencorps Vindicat, waarvan de studente lid was, houdt één minuut stilte. Bizar genoeg brak deze week een brand uit bij de sociëteit van diezelfde vereniging. Het bleek slechts een kleine brand in de mensa, maar de brandweer rukte met groot materieel uit.
Misschien geen verkeerd idee voor een universiteitsranking: hoe veilig is jouw universiteit/studentenstad?