Nieuws - 25 oktober 2001

Terrorist kan niks met zetmeelmes

Terrorist kan niks met zetmeelmes

Knappe Talib die er een vliegtuig mee kan kapen: het antiterrorisme vliegtuigbestek van Formadd. Het Venlose bedrijf werkt in opdracht van een aantal luchtvaartmaatschappijen aan bestek waarmee het onmogelijk is om kelen door te snijden, ogen uit te steken of op een andere manier een vliegtuig te overmeesteren.

Het antiterrorismebestek moet soepeler zijn en minder scherp, vertelde ontwerper Juup Backus aan De Limburger. Hij had al zitten denken aan messen en vorken van bevroren voedsel, maar dat bleek onpraktisch. Al over drie weken moet directeur Ton Tesink zijn voorstellen presenteren aan zijn opdrachtgevers. Hij heeft een reputatie te verliezen. Ongeveer zestig procent van wat je internationaal in vliegtuigen ziet, van het bestek tot de bekleding van de stoelen, komt uit zijn koker. Toch is het niet waarschijnlijk dat Tesink en zijn mannen zich op dit moment in het zweet zitten te werken.

Al in 1996 had Tesinks bedrijf bestek ontwikkeld van aardappelzetmeel. Vliegtuigen die overschakelden op het nieuwe bestek konden driehonderd kilo lichter de lucht in, afwassen was niet nodig, en na gebruik konden de bordjes en het bestek als veevoer worden hergebruikt. Klinkt geweldig, maar Virgin, KLM en Cathay Pacific wilden er niet aan. Te duur. Maar nu de vliegindustrie is ingestort, zullen ze wel moeten overstappen op het terrorismebestendige bestek. De ??n z'n dood... | W.K.