Student - 11 januari 2007

Terlouw docent van het jaar

Arie Terlouw van de leerstoelgroep Experimentele zoölogie is uitgeroepen tot docent van het jaar 2007. De jury, die de winnaar bekend maakte tijdens de nieuwjaarsborrel van de studentenraad op dinsdag 9 januari, roemde de manieren waarop hij studenten kennis laat opdoen.

Tijdens de drukbezochte borrel van de studentenraad op Unitas werd de Leermeesterprijs 2007 uitgereikt en hield rector Kropff zijn nieuwjaarstoespraak.
Ruim 940 studenten brachten hun stem uit bij de verkiezing. Een jury van zeven studenten nomineerde aan de hand daarvan vijf docenten, en koos na interviews en het bijwonen van colleges uiteindelijk Terlouw als winnaar.
Terlouw, die onder meer Mens- en dierkunde I en II doceert, vertelde zeer verrast te zijn over de benoeming. Een eerdere nominatie in 2004 was niet verzilverd. Terlouw’s stimulerende en innoverende manieren om studenten zelf te laten zoeken naar kennis door bijvoorbeeld het organiseren van quizzen, overtuigde de juryleden om hem de Leermeesterprijs te overhandigen.
Terlouw greep zijn overwinningsspeech aan om de raad van bestuur te waarschuwen voor verengelsing van het onderwijs. ‘Het is belangrijk dat docenten moeilijke problemen uit kunnen leggen in hun eigen taal. Zeker in de eerste fase van de bachelor waarin studenten de fundamentele aspecten van wetenschappelijk onderzoek leren, is communicatie belangrijk. Zodra docenten overgaan op een tweede taal wordt het moeilijker om een complex probleem uit te leggen. Zelfs docenten die goed Engels spreken hebben daarvoor minder mogelijkheden. Een goede docent moet goed kunnen communiceren. Dat is kostbaar.’ Terlouw pleit er daarom voor Engelstalige colleges pas in te voeren als studenten verder zijn met hun opleiding.
De Leermeesterprijs is een initiatief van het Wageningen Universiteitsfonds om de kwaliteit van het onderwijs aan de universiteit te stimuleren. Naast een replica van het beeld ‘de Leermeester’, ontving Terlouw 2500 euro van de raad van bestuur. De andere genomineerden waren Dane Bicanic, Adriaan van Haaften, Jan den Ouden en Huub Savelkoul.