Student - 13 december 2007

Terink nog niet kansloos voor Olympische Spelen

De Dutch Open Swimming Cup, van 6 tot 9 december in Eindhoven, had Rieneke Terink een plek in de equipe voor het Europees Kampioenschap moeten opleveren. De Wageningse biologiestudent miste de limiet op de 200 meter vrije slag echter op drietiende van een seconde. ‘Behoorlijk shit ja.’ Maar de deur naar Olympische Spelen van 2008 staat nog op een kier.

Op het toernooi in Eindhoven konden de Nederlandse zwemmers zich kwalificeren voor het EK, waar weer tickets voor de Spelen te verdienen zijn. Er mochten echter buitenlanders starten, en daar zat voor Terink het probleem. ‘Ik heb de 200 meter ’s ochtends in de series nog nooit zo hard gezwommen, maar het was door de vele buitenlandse deelnemers niet genoeg voor de finale. Normaal zwem je ’s middags harder, als je lichaam wakkerder is. Het kan wel twee seconden schelen. Maar dat heb ik dus niet kunnen laten zien.’ Het leverde een dubbel gevoel op, ook omdat ze in de series op de 50, 100 en 400 vrij drie persoonlijke records zwom. De verhuizing deze zomer van Barneveld naar Amersfoort, waar ze nu traint bij AZ&PC onder Fedor Hes, heeft haar goed gedaan. ‘Ik heb de afgelopen maanden al zoveel geleerd.’
Omdat ze wel bij de eerste acht zat had Terink toch verwacht bij de EK een time trial te mogen zwemmen. Ze vroeg daarom technisch directeur van de KNZB Jacco Verhaeren om opheldering toen bleek dat ze niet geselecteerd was. Die beloofde het na te zullen zoeken.
Mocht ze definitief niet naar de EK gaan eind maart, dan kan Terink tot begin april bij twee andere wedstrijden nog proberen bij de zes snelsten op de 200 meter vrij te komen voor een plek bij de estafetteploeg. Voor de individuele OS-limiet moet er nog ruim vier seconden af van haar persoonlijk record.