Organisatie - 26 oktober 2016

Tenure track helpt vrouw niet genoeg

tekst:
Roelof Kleis
4

Tenure track geeft vrouwelijke wetenschappers in Wageningen betere vooruitzichten op bevordering. Maar op de man-vrouwverhouding aan de top is er nauwelijks effect.

Dat concluderen onderzoekers Martha Bakker (Landgebruiksplanning) en Maarten Jacobs (Culturele geografie) in een studie naar de effecten van carrière-instrument tenure track op de doorstroming van vrouwen naar de wetenschappelijke top. Zij vergeleken de promotiekansen van mannen en vrouwen in de vier jaar voor de invoering van tenure track (in 2010) met die in de vier jaar erna.

Daarbij keken ze naar de bevordering van jonge onderzoekers naar de rangen van universitair docent (UD2 en UD1), universitair hoofddocent (UHD2 en UHD1) en uiteindelijk persoonlijk hoogleraar.  Bakker en Jacobs berekenden met die cijfers de promotiesnelheid: het aantal bevorderingen in een jaar gedeeld door het aantal mensen met de rang waaruit werd bevorderd.

Aspasia
De resultaten zijn duidelijk. Met tenure track zijn vrouwen beter uit. Na 2010 is de promotiesnelheid van vrouwen 64 procent hoger dan die van mannen. Maar dat voordeel verandert, dankzij het kleine aantal promoties, aan de totale man-vrouwverhouding weinig. Zonder aanvullende maatregelen werken er pas over een eeuw evenveel vrouwen als mannen in de hogere wetenschappelijke rangen.

Bakker pleit daarom voor positieve discriminatie. Geld voor eventuele maatregelen is er al: een potje van 150.000 euro dat over is van de zogeheten Aspasia-beurzen voor Wageningse wetenschappers. Aspasia is de naam van de beurs waarmee de NWO vrouwelijk wetenschappelijk talent een zetje in de rug geeft. Wageningen telt zeven vrouwen die zo’n beurs hebben gekregen.

Lees het hele verhaal morgen in Resource magazine.

Re:acties 4

 • Postdoc-a

  Ik ben het helemaal met Promovenda eens! Ik ben een vrouwelijke postdoc (postdoca?) en ik wil ook niet de tenure track in. Geen zin in gedoe, geen wedstrijdje naar de top, wel leuk onderzoek doen en contact met studenten hebben. De werksfeer op de universiteit is erg goed, dus ik wil blijven, maar niet als groepsleider.
  Deze wens heb ik vaker gehoord, er zijn echt meer vrouwen die dit zouden willen maar helaas bestaan dit soort functies officieel niet. Je moet het geluk hebben dat je op een plek terecht komt waar men behoefte heeft aan mensen met dit soort ambities.
  Kortom: nie alle vrouwen in de wetenschap willen hogerop. Misschien is het een idee om een enquete te houden en jonge wetenschappers te vragen wat ze willen (tenure track of niet). Splits de resultaten uit naar geslacht en kijk hoeveel procent hoog de boom in wil. Als de percentages niet overeen komen met de verhouding man/vrouw aan de top dan moet er actie ondernomen worden. Als het wel overeenkomt is er niks aan de hand...

  Reageer
 • Promovenda

  Afgezien van de felheid ben ik het niet geheel met onderstaande reacties oneens. Ik ben een vrouw, en misschien erg stereotype, maar ik wil helemaal geen tenure track doen en op termijn een hoge functie bekleden, ik wil vooral interessant en nuttig werk doen en niet teveel gezeik (of je wel genoeg geld binnenhaalt, en of je h index wel hoog genoeg is etc).
  In de wetenschap zou ik het liefst een functie van docent/onderzoeker hebben, en niet de tenure track in gaan. Maar ja, de focus ligt helaas meer op kwantiteit dan kwaliteit...

  Reageer
 • Blanke boze witte man

  Wat is precies de reden dat er meer vrouwen MOETEN promoveren en een hogere functie moeten bekleden? Als men nu eens onder ogen komt dat man en vrouw biologisch nogal verschillen. Vrouwen zijn nu eenmaal wat passiever, en als ze niet passief willen zijn, dan doen ze toch gewoon hun best, net zoals mannen? Ik verwijs u graag naar het volgende stuk uit de NRC:

  "Een veel gehoorde verklaring is dat vrouwen ‘de zaak’ belangrijker vinden dan hun eigen positie. Daarom zijn ze geneigd zichzelf minder snel naar voren te schuiven voor een topfunctie. „Vrouwen zijn meer resultaatgericht”, zegt Neelie Kroes (VVD), die als minister en Europees Commissaris een voorbeeld was voor veel vrouwelijke politici. „Ze hebben een minder groot ego en denken meer in teamwork.”" Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2016/07/19/vrouwelijke-premier-gezocht-3313520-a1512371

  En als aanvulling, zeer interessant:
  "While males actively challenge their superiors to win higher rank, females accept their position in the social pecking order, waiting until more senior group members die before moving up the ladder."

  Bron: https://today.duke.edu/2016/10/ChimpanzeeDominance

  Nu zal ik hier nog even een stukje tekst toevoegen met dat ik natuurlijk iedereen als gelijke zie en niet discrimineer, anders is straks iedereen TRIGGERED. Want zo gaat dat tegenwoordig, geen discussie maar enkel elkaar van je gelijk overtuigen zonder enige inhoudelijk discussie.

  Reageer
  • Frank S

   Wow, iemand voelt zich nogal bedreigd...

   Positieve discriminatie om versnelt meer gelijkheid te creëren in bepaalde functies is een prima optie. Genoeg geschikte vrouwen om uit te kiezen. En nee, ze willen niet allemaal kinderen.

   Zodra die gelijkheid bereikt is vervalt de noodzaak van de maatregel. Hier is al veel ervaring mee opgedaan in andere landen waaronder Duitsland, Zweden, Verenigde Staten. Blijkt: nadat de balans is hersteld, blijft deze redelijk goed behouden zonder enige vorm van positieve discriminatie.

   Als bepaalde mannen nou eens wat verder kijken dan hun initiële defensieve stuip scheelt dat al een hoop. Ik ben zelf een man, en erger mij kapot aan mannen die zodra het woord vrouw valt iedere vorm van discussie blokkeren en valide punten meteen bagatelliseren.

  • Man man man

   Discriminatie is helemaal nooit een goede optie, Frank.
   "Positieve" discriminatie bestaat dan ook niet in dit geval, wat mij betreft.

   Kunnen we alsjeblieft gewoon normaal doen en de beste persoon de voorkeur geven, ongeacht geslacht/ras/seksuele voorkeur?
   Als dat dan 90% mannen oplevert, prima. Als 't 90% vrouwen oplevert, ook prima.

 • Kees

  Waarom worden vrouwen steeds als groep gezien die geholpen moet worden in plaats van individuen die gewoon hun werk doen?

  Reageer
  • Man man man

   Policor Kees. Er zijn geen argumenten voor, alleen verwijten, verdachtmakingen en beschuldigingen als je het waagt een onderbouwde mening te hebben die in strijd is met de policor dogma's. Walgelijk en misselijkmakend, maar helaas diepgeworteld in de Nederlandse cultuur.


Re:ageer