Nieuws - 13 september 2001

Tempé tempert diarree

Tempé tempert diarree

Indonesische temp? is eigenlijk een functional food. Het gefermenteerde sojaproduct beschermt tegen diarree, ontdekte aio drs. Jeroen Kiers. Stukjes eiwit in de temp? voorkomen dat de bacterie die de diarree veroorzaakt zich vastmaakt aan de darmwand.

Diarree ontstaat meestal als E. coli-bacteri?n in de darm zich ineens razendsnel gaan vermenigvuldigen. De bacterie maakt zich vast aan de wand van de dunne darm en produceert dan een gif. Dat prikkelt de darmwand om vocht af te geven. Daardoor hoopt het water zich in de darm op en droogt de zieke uit. Soms tot de dood erop volgt. Temp? helpt. Onderzoek bij biggen leerde dat temp? de duur van diarree verkortte en de ernst van de diarree met 25 procent verminderde.

"Temp? helpt ook het vochtverlies te beperken", zegt Kiers. "En het is lichter verteerbaar dan gekookte soja."

Kiers werkte aan zijn promotieonderzoek bij Numico Research en ID-Lelystad. Numico, dat wereldwijd verschillende soorten babyvoeding op de markt brengt, was ge?nteresseerd in Kiers' onderzoek omdat gefermenteerde soja in Indonesi? als babyvoeding wordt gebruikt. Diarree is in grote delen van de wereld nog steeds een belangrijke doodsoorzaak van kinderen. Misschien kon Kiers' onderzoek de weg openen voor babyvoeding die diarree bestrijdt. De belangstelling van ID-Lelystad had te maken met het voorkomen van diarree onder biggen. De veroorzaker van diarree bij biggen en Indonesische kinderen is vaak dezelfde E. coli-bacterie. | W.K.

Kiers promoveert 25 september bij prof. dr. ir. Frans Rombouts, hoogleraar in de levensmiddelenhygi?ne en -microbiologie.