Organisatie - 1 januari 1970

Tekort aan mensen bedreigt AID

De Algemene Introductie Dagen voor nieuwe studenten zien er deze zomer misschien voor het laatste uit zoals Wageningen gewend is. Vanwege het almaar groeiende tekort aan vrijwilligers moet het programma volgend jaar waarschijnlijk worden aangepast.

De afgelopen jaren liep het aantal vrijwilligers steeds meer terug. De Commissie Algemene Introductie Dagen (CAID) wist het probleem echter elke keer op te lossen. Volgens commissielid Jenneke van Elderen gaat dat dit jaar ook nog net lukken. ‘Het programma blijft hetzelfde, maar we gaan kijken waar we aanpassingen kunnen doen. Sommige kleine dingen, zoals het neerzetten van stoelen voor het cabaret of het plaatsen van hekken, zullen we uitbesteden.’ De CAID overweegt verder om leden van de Crew een kleine vergoeding te geven. ‘En we proberen nu scholieren te regelen,’ zegt Van Elderen.
Daarmee is de AID2005 gered. Maar in 2006 worden de problemen echt nijpend. Het lukt zelfs niet om voldoende mensen voor de nieuwe CAID te vinden. ‘We hebben twee sollicitanten gehad. Veel te weinig,’, aldus Van Elderen. De oorzaak ligt volgens haar in de dip in het aantal aanmeldingen van drie, vier jaar geleden. ‘Daar merken we nu het effect van. De CAID bestaat namelijk grotendeels uit derde en vierdejaars studenten.’ Daar komt nog bij dat MSc-studenten nog maar relatief kort in Wageningen zijn. ‘Vroeger kon je in je vijfde jaar nog mentor worden’, aldus contactpersoon Liesbeth van der Linden van Wageningen Universiteit.
Voor de universiteit staat voorop dat er een goede introductie moet zijn voor nieuwe studenten. ‘Misschien dat die na dit jaar niet meer helemaal zal lijken op wat we gewend zijn’, zegt Van der Linden. ‘De rol van studenten zal anders zijn. Waarschijnlijk komt de organisatie meer bij de universiteit te liggen. Wel pleiten we voor een grote inspraak van studenten.’ Maar dat is volgens Van der Linden iets om na de zomer verder over na te denken. ‘Prioriteit nú, is het goed laten verlopen van de introductiedagen dit jaar.’ / LH