Wetenschap - 30 augustus 2011

Technotron tapt van het riool

Afvalwater loos je op het riool. Het splinternieuwe Technotron doet meer: ze tappen vers rioolwater. Voor onderzoek is er een rechtstreekse pijpleiding naar het zuiveringsstation in Bennekom.

fototechnotron013b.jpg
Eigenlijk is het een pijpje van niks. Zo'n tien centimeter in doorsnee. Maar de 1,2 kilometer lange pijpleiding is wel speciaal aangelegd om kersvers rioolwater uit Bennekom naar het lab van Milieutechnologie in Technotron te vervoeren. 'Wij tappen af voor onderzoek', legt onderzoeker Tim Grotenhuis uit. 'Als je het in een tank vervoert, verandert de samenstelling onderweg. Afvalwater leeft.' Om dat te voorkomen maken onderzoekers vaak kunstmatig afvalwater. Maar dat heeft niet de 'natuurlijke variatie' van een lekker stinkend riool.
Bijdrage
Er gaat kortom niks boven echt rioolwater, als je het bekijkt door de bril van de onderzoeker. Vandaar die tap op het riool. 'Je kunt thuis dus vertellen dat ze een bijdrage aan de wetenschap leveren, als ze naar het toilet gaan', zegt Grotenhuis tegen de verslaggever uit Bennekom. De riooltap is een voorbeeld van hoe ver ze gaan bij Milieutechnologie. Het ontbreekt de wetenschappers aan weinig, blijkt tijdens een rondgang door het nieuwe gebouw dat vandaag officieel werd geopend. Het gebouw is overigens al in april in gebruik genomen. Technotron biedt plaats aan zo'n honderd onderzoekers.