Wetenschap - 15 november 2001

Technologie en milieumanagement wordt weer landbouwtechniek

De opleiding Technologie en milieumanagement (TM) gaat terug naar haar wortels. Vanaf het komend studiejaar gaat de opleiding weer over landbouwtechniek. De onderdelen milieumanagement en milieutechnologie verhuizen naar Milieukunde.

De combinatie van landbouwtechniek met milieu bleek potenti?le studenten af te schrikken. Studenten met interesse in de milieukant schrokken van de techniek, landbouwtechnici moesten over het algemeen niets weten van milieu. Opleidingsco?rdinator dr Jan Willem Hofstee: "De wederzijdse aversie zorgde ervoor dat we in onze voorlichtingsactiviteiten alleen erg abstracte informatie konden geven." TM trok dit jaar tien studenten.

Dat de twee studentenpopulaties moeilijk verenigbare wensen hebben, bleek ook uit de evaluatie van de propedeuse. Het programma werd slecht beoordeeld door de studenten. Milieustudenten klaagden over de technische vakken, landbouwtechnici over de milieukant.

De opleiding was in 1998 het slachtoffer van rommelige besluitvorming over de toekomst van het milieuonderwijs in Wageningen. Milieu zou in de eerste plannen verdwijnen als zelfstandige opleiding en opgaan in de oude opleidingen Landbouwtechniek en Bodem, water en atmosfeer.

Na protesten van studenten besloot de raad van bestuur op het allerlaatste moment om toch een opleiding Milieukunde te houden. Milieutechnologie en milieumanagement bleven echter bij de geplande opleiding Technologie en milieumanagement. Hofstee: "Achteraf was dat niet de beste keuze, maar er was geen ruimte om de plannen te veranderen. Wij waren er desondanks van overtuigd dat we een programma hadden dat voldoende gemeenschappelijke elementen bevatte. Internationaal zie je wel vaker dat landbouwtechniek en milieukunde samen gaan. Maar het was kennelijk niet herkenbaar voor de studenten."

De huidige studenten TM zullen volgens Hofstee hun opleiding zonder problemen af kunnen maken, de studenten die volgend jaar beginnen krijgen een nieuw programma dat minder aandacht heeft voor milieukunde en meer voor landbouwtechniek. Het programma zal volgens Hofstee geen kopie worden van het oude Landbouwtechniek. "De bedoeling is dat b?ta-gamma integratie een belangrijke rol zal spelen in de opleiding." | K.V.