Nieuws - 12 december 2018

Team Sonoma wint Autonomous Greenhouse Challenge

tekst:
Tessa Louwerens

Team Sonoma is de winnaar van de eerste International Autonomous Greenhouse Challenge die WUR organiseerde. De afgelopen vier maanden teelden ze komkommers op afstand, met behulp van kunstmatige intelligentie.

Illustratie © Pascal Tieman

Team Sonoma versloeg vier andere internationale teams, bestaand uit experts op gebied van Artificial Intelligence (AI) en tuinbouw. WUR organiseerde de challenge, die verder werd gesponsord door het Chinese internet- en technologiebedrijf Tencent. In de challenge stond de volgende vraag centraal: Kan kunstmatige intelligentie (AI) sturing van klimaat en irrigatie in kassen autonoom overnemen van de telers?

Vijf internationale teams deden mee met de challenge. Ieder team kreeg in augustus een compartiment van 96 vierkante meter in de WUR-kassen in Bleiswijk. De opdracht was om in vier maanden tijd komkommers te verbouwen, geheel op afstand gestuurd met bijvoorbeeld sensors en camera’s, zonder dat er mensen aan te pas kwamen.

Op woensdag 12 december werd de winnaar gekozen tijdens de AgriFoodTech-beurs in Den Bosch. De jury lette op drie factoren: netto winst (dus wat de komkommers uiteindelijk opleverden na aftrek van alle kosten voor onder andere water, licht en arbeid), de inzet van AI (werd er een nieuw algoritme gebruikt, en zijn de gebruikte sensoren goed op te schalen) en duurzaamheid (bijvoorbeeld hoeveel water en CO2 was er nodig voor de productie van een kilo komkommers).

Team Sonoma, dat bestaat uit medewerkers van Microsoft en promovendi van WUR en de Universiteit van Kopenhagen, won uiteindelijk met een kleine voorsprong op team iGrow.

Lees ook eens: