Student - 25 augustus 2010

Te weinig mentoren: 180 "weeskinderen"

Zo'n 180 nieuwe master­studenten zonder mentor. Veel 'weeskinderen' ­geadopteerd.

Acrobaat op de Markt tijdens het straattheaterfestival.
Op een sportveld van de Bongerd reageren aankomende studenten verbaasd. 'Groepjes zonder mentor, zijn die er dan?' Toch startten diverse AID-groepjes dit jaar zonder begeleiding van een ouderejaars. Voor de aankomende bachelorstudenten hadden zich voldoende mentoren aangemeld, maar van de 613 deelnemende masterstudenten moeten 180 het zonder begeleider stellen. Het AID-bestuur probeert hun toch een goede AID te bezorgen. 'Zo hebben we alle groepjes zonder ouderejaars een herkenbaar attribuut - zoals een opvallend hoedje - gegeven, als iedereen hetzelfde heeft, versterkt dat het groepsgevoel', vertelt Suzanne de Bruijn van het AID-bestuur.
Sangwhan Lim uit Zuid-Korea is een van deze zogenoemde weeskinderen. Hij begon in een groepje zonder enige Nederlandse student. 'Dat maakte het erg moeilijk. Het grootste probleem is dat we geen Nederlands kunnen. Ik was in de supermarkt om melk te kopen, maar die bleek zuur.' Sangwhan had karnemelk gekocht.
De aankomend student landschapsarchitectuur besloot op zoek te gaan naar hulp. Tijdens een wandeling door het stadscentrum kwam hij een ander groepje tegen waarbij hij zich aansloot. 'Ik weet niet waar de rest van mijn oude groep naar toe is. We hebben geen contact meer met elkaar.'
Rondvragend blijk dat de meeste studenten een vergelijkbare oplossing als Sangwhan hebben verzonnen. De meeste mentoren hebben daar geen moeite mee. 'Wij hadden toch al een grote groep met veertien kindjes. Die paar extra konden er ook nog wel bij.' Haregot Haile Zerom uit Eritrea vond die oplossing ongepast en zoekt heel voorzichtig zijn eigen weg. 'Ik heb nog geen fiets gekocht en ook nog geen telefoon, dat durf ik niet. Met een mentor had ik dat ongetwijfeld wel geregeld.' Hij wil graag bij een groep horen, maar heeft nog niemand aangesproken. 'Dus gewoon vragen of ik bij een ander groepje mag? Vinden anderen dat dan niet raar?'