Nieuws - 28 juni 2007

Te goed

In de controleruimte van Het Restaurant van de Toekomst knoept Aalt Dijkhuizen met zijn knokkels. Op 22 verschillende tv-schermen ziet de leider der leiders vanuit 22 verschillende invalshoeken hoe Martin Kropff aan tafel zit met Gerda Verburg, ’s lands nieuwste landbouwminister.
‘Het gaat goed met Wageningen’, hoort Dijkhuizen Kropff zeggen, terwijl die prikt in zijn appelpunt. ‘Misschien gaat het zelfs een beetje te goed.’
Verburg roert in haar koffie. ‘O ja?’, zegt de minister gedachteloos. Ze doet alsof het haar niet interesseert, maar haar huidweerstand neemt af met een halve punt. Kropff heeft de volle aandacht.
‘We hebben nu al meer promoties dan jullie vergoeden’, verzucht de rector. ‘En volgend jaar krijgen we ook nog eens meer studenten dan het aantal waarvoor jullie ons betalen.’
Terwijl de ogen van de rector smekend in die van de minister kijken, beroeren Dijkhuizens vaardige vingers de panelen. Zachtjes glijdt ‘We Are The World’ uit de geluidsinstallatie. Ventilatoren verspreiden geruisloos de lucht van versgebakken zoete broodjes.
‘Werkelijk?’, vraagt Verburg, een wenkbrauw optrekkend.
Kropff knikt en – op enkele tientallen meters afstand – knikt Dijkhuizen mee.
‘Het is een probleem’, zegt Kropff nog maar eens.
Nadenkend drinkt Verburg van haar koffie. Die is overigens, ziet Dijkhuizen, 55.2 graden warm en is gemalen van koffiebonen die in Nicaragua een jaar geleden zijn geplukt door ene Manuel en zijn 11-jarige zoon Peppito.
‘Ik zal het proberen’, zegt Verburg. ‘Maar je weet hoe die ambtenaren zijn. Ik kan niets beloven.’ Ze zegt het losjes, maar volgens de sensoren in haar stoel stijgen haar hartslag en bloeddruk. Ze jokt, ziet Dijkhuizen. LNV heeft allang besloten Wageningen voor de zoveelste keer uit de problemen te helpen.
Kropff knippert met zijn ogen. ‘Ik waardeer dat je je best gaat doen’, zegt hij, licht teleurgesteld. ‘Echt waar.’
En dat is de waarheid, constateert Dijkhuizen hoofdschuddend.
‘Wat ben je toch ook een goede sul’, zegt hij zachtjes.