Nieuws - 14 september 2015

Tartlétos wint Veluweloop

tekst:
Roelof Kleis

Studentenclub Tartlétos heeft de 35-ste Veluweloop gewonnen. Het ‘dreamteam’ van de atletiekvereniging had aan de meet op de Bongerd bijna een kwartier voorsprong op nummer twee Tobbemetwobbe.

Het was meer dan tien jaar geleden dat Tartlétos weer eens de ‘thuiswedstrijd’ won. Het afgelopen decennium ging het Nijmeegse Aeolus meestal met de winst aan de haal. Aeolus was dit jaar niet van de partij. Tobbemetwobbe, de nummer twee in de eindrangschikking, was de snelste alumni-ploeg. GSAV Vitalis werd derde. IF technology werd, met een 13-de plek, het beste bedrijventeam.

De 35-ste Veluweloop verliep volgens voorzitter Rik Hoevers zonder noemenswaardige problemen. In totaal 77 teams van zeven mannen en vijf vrouwen renden zaterdag in min of meer vloeiende stijl over de Veluwese bospaden. Onder het sterk vergrijsde deelnemersveld bevonden zich dit jaar twaalf studententeams. Dat zijn er een paar meer dan vorig jaar.

Het gebrek aan jongeren is met name zichtbaar in de verdeling van de teams over de twee startgroepen. De snelle startgroep (gemiddelde snelheid boven 12 km/uur) telde zaterdag maar vijftien ploegen. Samenvoegen van beide startgroepen, die twintig minuten na elkaar starten, is volgens Hoevers geen optie. ‘De teams lopen dan na een paar etappes te ver uit
elkaar. We hebben niet zoveel vrijwilligers om alle oversteekpunten zo lang te bemensen.’

Zonder aanwas van nieuwe (studenten)teams lijkt de Veluweloop langzaam maar zeker op zijn eind te lopen. Vers bloed aanboren blijkt evenwel moeilijk. Om studenten weer te interesseren voor de Veluweloop wil Hoevers meer studenten bij de organisatie betrekken. ‘Die voelen beter aan hoe je nieuwe studenten moet bereiken. Ze spreken de taal.’ De organisatie leunt nu, net als het grootste deel van de deelnemende teams, vooral op
oudgedienden.