Student - 14 januari 2013

Tartléten domineren NSK Cross

Tartlétos deed zaterdag goede zaken in het Bennekomse bos. Met zijn koek-en-zopie, en met winnaars op drie van de vier afstanden.

GA--20130112-ND7_4105.JPG
Geen modderbende dit NSK Cross, wel pittige klimmetjes in een verder vriendelijk bos. Met een temperatuur rond het vriespunt had Tartleet Jelger - 'ik ben sprinter, dus ik zou hier toch niet starten' - bij de koek-en-zopie gelukkig genoeg te doen; hij verkocht vooral veel 'zelfopgewarmde' erwtensoep.
Tartlétos had voor de organisatie van het NSK, zaterdag 12 januari, slim aangehaakt bij de regionale bosloop van de Edese atletiekvereniging Climax bij kasteel Hoekelum in Bennekom. Op de lange cross (heren 10 km, dames 7,5 km) liepen de studentenatleten hun rondjes dan ook gezellig tussen senioren en masters uit de buurt.
Tartleet Arend Mulder liep soeverein naar de winst. Hij sloeg in de eerste ronde een gat dat daarna alleen maar groter werd. 'Ik wilde graag winnen, heb hier ook naartoe gewerkt', vertelt Arend tevreden als hij weer broeken, shirts en jasjes heeft aangetrokken over zijn blote armen en benen. 'Eén jongen ging best hard weg, en ik heb me ook even afgevraagd of ik dit zo vol kon houden. Het is een best zware wedstrijd, 10 kilometer met die klimmetjes. Maar het ging eigenlijk als vanzelf vandaag.' Bij de vrouwen moest Tartleet Lindsey Faken haar meerdere erkennen in dieseltje Jora Steenis. Op tweederde ging Jora haar clubgenote voorbij en won met voorsprong, ook tot haar eigen verrassing.
Hapten de langeafstandlopers aan de finish naar adem met handen in de zij, op de korte afstand (3,4 km) was het uithijgen met handen op de knieën. De Wageningse winnares bij de vrouwen Marlou Bijlsma kon wel direct felicitaties in ontvangst nemen. 'Ik wist niet dat het zo goed zou gaan, dit was mijn eerste wedstrijd in zes maanden', vertelt ze opgetogen. 'Ik ben het dus niet verleerd. Ik heb zelfs onderweg genoten van de mensen langs het parcours en dat ze mijn naam riepen. Lekker zonnetje erbij, ik ben helemaal blij!'
Na het omhangen van de medailles waren er voor de NSK'ers nog zelfgebakken pannenkoeken in het op loopafstand gelegen Climax clubhuis. Prima hardloopeten; had winnaar Arend de avond ervoor toevallig ook gehad.