Nieuws - 18 december 2015

Tarieven 'dure sporten' bekend

tekst:
Roelof Kleis

Een jaar squashen in de Bongerd kost voor werknemers van Wageningen UR 240 euro. Dat is een derde duurder dan afgelopen jaar. Zwemmen kost 200 euro en tennis 125 euro.

Dat zijn de nieuwe tarieven die Wageningen UR met de Belastingdienst heeft afgesproken. Wageningen UR werd eerder dit jaar flink op de vingers getikt voor het sportpakket dat de werknemers wordt aangeboden. Werknemers kunnen te goedkoop sporten bij de baas. Dat wordt door de belastingdienst als loon in natura gezien.

De kritiek treft met name de sporten squash, zwemmen en tennis. Die dure sporten mogen niet meer in het basispakket fitness worden opgenomen. De drie sporten moeten voortaan buiten de sportkaart om worden afgerekend. De tarieven daarvoor zijn na onderhandeling met de Belastingdienst nu vastgesteld. Squashen kost 240 euro per jaar, evenveel als de sportkaart voor het basispakket. Dat tarief is volgens directeur Henri ten Klooster van het Sportcentrum De Bongerd marktconform.

Sporten is desondanks voor medewerkers die de sportrechten via het arbeidsvoorwaardenpakket Optare betalen een stuk duurder geworden. Sportrechten mogen van de Belastingdienst niet meer via het brutoloon worden verrekend. Dat scheelt, al naar gelang de belastingschaal waarin iemand valt, een derde tot de helft: 80 tot 120 euro. Het afgelopen jaar betaalden ongeveer 500 medewerkers de sportrechten via Optare.

Het tarief voor zwemmen is vastgesteld op 200 euro per jaar en voor tennis op 125 euro per jaar. Tennis is een stuk goedkoper dan bij de tennisvereniging KNLTB Wageningen. Ten Klooster: ‘Dat klopt, maar wij kunnen maar drie banen aanbieden; daar ligt dus veel druk op. Daarnaast biedt een vereniging allerlei sociale activiteiten.’ Zwemmen via sportrechten kan maar op drie tamelijk incourante momenten in de week.

De nieuwe regels hakken er vooral hard in bij de honderd medewerkers die zowel zwemmen, squashen als tennissen. Die betalen in de nieuwe situatie drie keer zoveel als voorheen. ‘Dat is natuurlijk een absurde verhoging’, zegt Ten Klooster. ‘Je ziet daardoor dat mensen nu keuzes gaan maken.’ Daarnaast zeggen partners van medewerkers hun sportrechten massaal op. Die moeten in de nieuwe situatie 49,50 euro per maand betalen.