Wetenschap - 1 januari 1970

Tandplakbacterie maakt aardappel kleverig

Dr. Géraldine Kok-Jacon heeft een transgene aardappel ontwikkeld waarvan het zetmeel kan worden gebruikt voor productie van milieuvriendelijke coatings voor papier en textiel.

Kok-Jacon heeft de fysisch-chemische eigenschappen van aardappelzetmeel veranderd door nieuwe vertakkingen in de zetmeelpolymeren aan te brengen. In de aardappel is een vreemd gen gezet, afkomstig van de melkzuurbacterie Streptococcus mutans. Deze is te vinden in melk, maar ook in de mondholtes van allerlei organismen waar de door de bacterie gevormde suikerverbindingen een belangrijke rol spelen bij de vorming van tandplak. De bacterie vormt een soort slijmlaag en hecht zich in grote aantallen aan het gebit.
De genetische informatie van de melkzuurbacterie zorgt er voor dat de aardappel in de zetmeelkorrels nieuwe typen glucoseverbindingen produceert. Deze glucoseverbindingen geven hechtende eigenschappen aan het aardappelzetmeel.
De transgene aardappel kan daarom wellicht toegepast worden in de papier- en textielindustrie, voor het maken van coatings. Deze zijn te vinden in vele producten zoals printpapier, t-shirts en overhemden. Kok-Jacon: ‘Voor coatings worden nu onder meer chemische componenten zoals polivinyl alcohol en acryilic latex gebruikt. Met name acrylaten zijn milieuonvriendelijk. Het zal nuttig zijn om zulke componenten te vervangen door transgene zetmelen met hechtende eigenschappen.’ Zetmeelpolymeren zijn een milieuvriendelijke optie omdat ze goed biologisch afbreekbaar zijn.
Onderzocht is ook of de transgene aardappel een tragere zetmeelvorming kent dan de niet-transgene aardappel. Dit bleek niet het geval, wat gunstig is met het oog op eventuele teelt van de nieuwe aardappel.
De Franse onderzoekster is op 19 september gepromoveerd aan Wageningen Universiteit en zet haar werk voort als post-doc aan de vakgroep Fysische Biochemie van de Universiteit van Louvain-la-Neuve in België. / HB