Nieuws - 3 december 2009

Talentenjacht

Het lijkt wel de naam van een nieuw televisieprogramma. Na de X-factor, Idols, en natuurlijk Popstars, is er nu de H-index. 'Stem mee en sms...' Is het een zoveelste talentenjacht? Zelf kreeg ik de term voor het eerst te horen tijdens een voortgangsgesprek met mijn leidinggevende: 'Ik heb eens gekeken naar je H-index...'.

Boersma.jpg
Oei, dacht ik. Wat houdt dat nu weer in? Ik ken natuurlijk de BMI-index, maar waar staat die H voor? Hulpvaardigheid? Herwaardering? Of misschien wel heel simpel: hersens.
Maar het is niets van dit alles. Het blijkt een index die door de fysicus Hirsch gedefinieerd is en die de carrière-impact van de onderzoeker aangeeft. Een waardeoordeel dus. De index combineert het aantal publicaties met het aantal keer dat ze geciteerd zijn, wat volgens Hirsch een realistisch beeld geeft van iemands kwaliteit als onderzoeker.
Het is zeker interessant om in deze tijd van functioneringsgesprekken zelf eens je H-index op te zoeken. Gewoon via Web of Science. En niet alleen van jezelf, ook die van je leidinggevende, of van je collega en zelfs van de leden van de Raad van Bestuur. Een leuk tijdverdrijf in de lunchpauze.
Over lunch gesproken, mijn BMI-index is op dit moment duidelijk hoger dan mijn H-index. Als ik een kilo of vijf af zou vallen zakt mijn BMI-index naar een betere gewichtszone. Als ik erg mijn best doe, lukt me dat wel. Het grappige is dat de H-index juist omhoog gaat als je erg je best doet. En hoe hoger, hoe beter je wordt ingeschat als onderzoeker. Zakken kan die niet meer. Ik richt me dus veel liever op de H-index, zeker in de tijd van pepernoten en speculaas. Bovendien is de mijne al lekker gestegen tot boven de twintig, dus ik ben erg tevreden. En mijn leidinggevende ook. Het is dus toch een ordinaire talentenjacht, alleen dan voor wetenschappers. Nu de koppeling aan de sms-functie nog.