Wetenschap - 15 februari 2001

Tabaksindustrie heeft interesse in Wagenings filter

Een delegatie van British-American Tobacco heeft een bezoek gebracht aan de Wageningse ontwikkelaars van het nieuwe tabaksfilter. Als ze kunnen aantonen dat het filter het rookgenot niet al teveel aantast, zijn de milieutechnologen welkom in het researchcentrum van het bedrijf in Southampton.

De delegatie bestond uit twee senior-onderzoekers en mr. Joost Keulen, hoofd van de juridische afdeling van de Noord-Europese tak van British-American Tobacco. Keulen vond de presentatie 'uiterst boeiend', maar kan nog niet vertellen of zijn werkgever in zee gaat met de ontwikkelaars. "De nieuwe wetgeving stelt ook perk en paal aan de hoeveelheid koolmonoxide in sigarettenrook", zegt Keulen. Het netwerkpolymeer haalt echter geen koolmonoxide uit tabaksrook, maar daar is met filters die actieve koolstof bevatten wel iets aan te doen. Sigarettenfilters die zowel minder koolmonoxide als minder teer bevatten zijn dus combinatiefilters. Het is nog niet duidelijk of fabrikanten zo'n filter kunnen produceren. De industrie is op zoek naar nieuwe filters, omdat sigaretten in de komende Europese regelgeving minder gevaarlijke bestanddelen mogen bevatten.

British-American Tobacco is met Philip Morris de belangrijkste sigarettenproducent in Europa. Het bedrijf brengt in 180 landen 240 merken op de markt, waaronder Caballero, Lucky Strike en Peter Stuyvesant.

Het nieuwe filter dankt zijn werking vooral aan zijn ruimtelijke structuur, die veel weg heeft van een honingraat. Daardoor vangt het filter ongeveer vijf keer zoveel kankerverwekkende deeltjes in rook, zoals PAK's, weg dan de huidige filters. Het bedrijf Productontwikkeling Beheer maakte het netwerkpolymeer oorspronkelijk voor heel andere toepassingen. Dat je het polymeer ook in sigarettenfilters kon gebruiken, was een idee van de Wageningse milieutechnologen. Onderzoekers van de sectie Toxicologie ontdekten dat het oproken en zelfs opeten van het filter geen kwaad kon. Maastrichtse epidemiologen berekenden dat er jaarlijks in Nederland duizenden rokers minder zouden sterven als alle sigaretten van een Wagenings filter zouden worden voorzien. | W.K.

Proefopstelling voor de sigerettenfiltertest bij de sectie Milieutechnologie.