Nieuws - 3 april 2017

Taarten proeven in Happietaria

tekst:
Anne van der Heijden

Het was geen grap, de taartenbakwedstrijd Heel Wageningen Bakt van Happietaria Wageningen op zaterdag 1 april. Bakfanaten van alle leeftijden en uit heel Nederland brachten hun taarten naar het ideologische pop-uprestaurant in de binnenstad. Wageningers konden voor 5 euro onbeperkt proeven. De opbrengst gaat naar een gezondheidsproject in India.

Foto: Sven Menschel

‘27 mensen hadden zich ingeschreven, maar één meisje belde vanochtend helaas om te vertellen dat haar taart verbrand was’, vertelt Gerdine Bakker, WUR-student en bestuurslid van Happietaria Wageningen. Er stonden dus uiteindelijk 26 taarten te pronken op de tafel. Dat was meer dan genoeg, vertelt jurylid Annemarie Pronk, winnares van het tv-programma Heel Holland bakt. ‘Als ik nog een keer in een jury zit, wil ik maximaal 25 taarten proeven. Ik dacht dat 26 kleine hapjes wel mee zouden vallen maar allemaal bij elkaar was het toch wel heel veel.’

Hoog niveau
De jury was erg positief over de prestaties van de bakkers. ‘Het niveau van alle taarten was heel hoog en we hebben ons best gedaan zo gedetailleerd mogelijk de taarten te beoordelen, zodat de deelnemers er wat aan hebben.’ Dat was precies waarom sommigen meededen, zoals Hebert Perez-Pereira, die de derde prijs kreeg. ‘Ik woon in Den Helder, maar ik kwam op internet deze bakwedstrijd tegen en zag dat er professionele bakkers in de jury zaten. Ik wil graag dat mijn Uruguayaanse taart meer bekendheid krijgt in Nederland en was daarom erg benieuwd naar de meningen van deze juryleden.’

Het was een levendige bedoening in het restaurant, vooral door de vele kinderen die rondrenden en aan de knutseltafel hun complimentjes op briefjes schreven en bij de taarten legden. Verder waren er veel kennissen en vrienden van deelnemers en wijkbewoners die even binnen kwamen lopen, geïntrigeerd door het idealistische initiatief.

Snoepen
Anderen kwamen puur om te snoepen van de taarten, zoals WUR-student Irene Leemans en haar net afgestudeerde vriendin Maritza Bode Bakker, die samen wel 15 verschillende taarten proefden. ‘Ik zou niet in de jury kunnen zitten, ik vind alles te lekker’, zegt Irene. Happietaria Wageningen is nog tot en met 26 april open. Van maandag tot en met zaterdag worden er diners geserveerd en op donderdag ook een ontbijt. Kijk voor meer informatie op http://www.happietariawageningen.nl.