Organisatie - 1 januari 1970

Taart voor leerstoelgroep Irrigatie

Het gaat de leerstoelgroep Irrigatie en waterbouwkunde voor de wind. Ze haalden de afgelopen tijd verschillende projecten binnen. De kenniseenheid Omgevingswetenschappen trakteerde daarom de medewerkers van de leerstoelgroep op taart, dinsdag 21 maart.

Het grootste project dat werd binnengehaald heet Concertacion, wat bundeling betekent. Het ministerie van Buitenlandse Zaken steekt hier 2,5 miljoen euro in. In de Andes gaan indianenorganisaties, boerenorganisaties, universiteiten en maatschappelijke organisaties, verenigd in platforms in Bolivia, Ecuador en Peru, samen werken aan academisch onderzoek, actieonderzoek en cursussen rondom participatief waterbeheer. ‘Het gaat er om gemarginaliseerde groepen als kleine boeren, indianen of vrouwen meer te zeggen te geven over het watergebruik in de landbouw’, vertelt ir. Rutgerd Boelens van de leerstoelgroep.
Vanuit de organisaties die meedoen komen ongeveer twintig mensen naar Wageningen voor een masterstudie of een promotieonderzoek. Daarnaast gaan onderzoekers van de leerstoelgroep Irrigatie met de deelnemende partijen onderzoek doen, en zijn er enkele honderden beurzen om lokaal mensen op te leiden. Het Latijns-Amerika instituut van de Universiteit van Amsterdam (CEDLA) neemt ook deel in dit project.
Verder kreeg de leerstoelgroep onlangs van de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs (NUFFIC) het groene licht voor twee projecten in dezelfde regio, voor elk ongeveer drieëneenhalve ton. Daarin gaat het om cursussen aan universiteiten over waterbeleid en opnieuw het versterken van gemarginaliseerde groepen, vertelt Boelens. De NUFFIC stak eind vorig jaar ook al geld in twee projecten in Benin, waar ir. Bert Bruins assisteert bij het opzetten van waterfaculteiten aan de technische universiteit en de landbouwuniversiteit van Cotonou. De leerstoelgroep heeft verder projecten over geïntegreerd waterbeleid lopen in Zuid Azië en Jemen. / JT