Wetenschap - 1 november 2001

Taakhengst als baas goed voor gezondheid

De zenuwen gieren door je keel. Je staat strak van de stress en de zweetdruppels staan op je voorhoofd. Het werk moet af! Sneller! Sneller! Sneller!

Ongezond? Welnee. Volgens onderzoekers van de Vrije Universiteit is het werken met een deadline reuze gezond. Het kijken naar bloederige medische documentaires is daarentegen uitgesproken slecht voor de gezondheid.

De Amsterdammers komen tot die conclusie door het speeksel van studenten te bestuderen. In het vocht van studenten die met een deadline werken zat veel immunoglobuline A, in het speeksel van de videostudenten juist erg weinig. In de mond, darmen en longen beschermt de stof het lichaam tegen vreemde indringers.

Stressdeskundige dr Henk Parmentier van de leerstoelgroep Adaptatiefysiologie is niet verbaasd. "Je hebt goede en slechte stress. Goede stress bestaat in situaties waarin je de controle hebt, waarin je weet waar je aan toe bent en je iets kunt doen. Maar als je gedwongen wordt tot passiviteit en alles lijdzaam moet ondergaan, als je ontslagen wordt, of verdrietig bent of rouwt, dan zakt je immuunsysteem juist in."

Goed nieuws voor kantoorwerkers die worden opgejaagd door hun chef. Ze hebben minder last van enge ziekten en zijn fitter en vitaler. Eigenlijk moesten ze hun bazen dankbaar zijn. Er is al een secretaressedag. Waarom dan ook geen speciale dag om veeleisende bazen in de bloemetjes te zetten? Beultjesdag! | W.K.