Organisatie - 4 juni 2009

TOPKOK EN KNUFFELKOEIEN IN NIEUWE SPECIALISATIES

Gastronomie en Dieren in de Zorg zijn twee van de nieuwe specialisaties die komend studiejaar starten bij Wageningen Universiteit en Van Hall Larenstein. Aan de universiteit zijn binnen de masters Food Technology en Plant Sciences met buitenlandse universiteiten specialisaties opgezet die een double degree opleveren.

Binnen de master Food Technology komen de nieuwe specialisaties ‘Gastronomy’ en ‘Sensory Science’. Gastronomy combineert levensmiddelentechnologie en gammavakken over onder meer consumentenperceptie, streekgebonden producten en moleculaire gastronomie. De hogere hotelschool in Maastricht, de Wageningse vakschool en Peter Klosse, kok van het Apeldoornse restaurant De Echoput, leveren een bijdrage. ‘Eigenlijk is dit levensmiddelentechnologie voor op de korte termijn, het werkveld bestaat uit cateraars en fabrikanten van kant- en klaarmaaltijden’, vertelt opleidingsdirecteur Ralf Hartemink.
Sensory Science wordt gegeven in samenwerking met de Universiteit van Kopenhagen, die gespecialiseerd is in de fysieke reacties op voeding tot op het niveau van de hersenen. Deze specialisatie kan zowel vanuit de master Food Technology als Nutrition and Health worden gevolgd en levert een double degree op, een diploma van zowel Wageningen als Kopenhagen.
Ook in de master Plant Sciences komen twee double degree specialisaties. ‘Quality and supply of fruits & berries’ met de Universiteit van Kopenhagen en ‘Vegetable production and supply systems’ over de open teelt van groenten met de Leibniz Universiteit van Hannover. Studenten volgen het eerste jaar in Wageningen en het tweede jaar bij de andere universiteit. De thesis wordt begeleid vanuit zowel Wageningen als de partneruniversiteit. ‘De universiteiten van Kopenhagen en Hannover zijn gespecialiseerd in die onderwerpen, dat vult de Wageningse kennis mooi aan’, aldus opleidingsdirecteur Anja Kuipers.
Masterstudenten Organic Agriculture kunnen zich voortaan specialiseren in ‘Agro Ecology’, dat wordt aangeboden in samenwerking met de Franse Grande Ecole Isara-Lyon. Officieel ziet deze specialisatie in september 2010 het licht, maar studenten kunnen er nu al mee beginnen.
Bij Van Hall Larenstein in Velp start de major Vastgoed en grondtransacties als onderdeel van Bos- en natuurbeheer. In Leeuwarden zijn er twee nieuwe majors,
Health and Food bij Voedingsmiddelentechnologie en Dieren in de zorg bij Diermanagement. ‘Op dit moment worden veel dieren ingezet in de zorg, het meest bekend zijn de zorgboerderijen. Maar er zijn ook activiteiten en klinische therapieën met gezelschapsdieren en paarden’, vertelt hoofddocent Maaike Miedema. ‘Zwemmen met dolfijnen valt er ook onder, maar is wel precair. In het vakgebied wordt namelijk uitgegaan van gezelschaps- en landbouwhuisdieren en niet van wildlife’, legt ze uit. Op de open dagen was er net zo veel belangstelling voor Dieren in de Zorg als voor Wildlife Management, tot nu toe de grootste trekker bij Diermanagement.