Nieuws - 6 november 2008

TOEKOMST PUBLIEKE MENSA’S ONZEKER

Studentenverenigingen KSV St. Franciscus en SSR-W betreuren het dat hun mensa’s vanaf 1 juli 2009 geen subsidie meer krijgen van Wageningen UR. De kans bestaat dat de mensa’s hierdoor hun publieke functie verliezen. Studenten en medewerkers kunnen binnenkort waarschijnlijk wel in Forum terecht voor een avondmaaltijd, maar die zal duurder zijn dan de mensahap.
Tomaat-pompoensoep, Indische nasi met kip en boontjes, Toscaanse steak, rozemarijnaardappeltjes, salade, kaneelvla en vers fruit. Zo maar een greep uit het weekmenu van de mensa’s van SSR-W en KSV St. Franciscus, waar je voor 3,70 euro een driegangenmaaltijd kunt krijgen. Maar niet lang meer.
‘De gevolgen voor de vereniging en de mensa kunnen we nog niet overzien’, reageert Margot Baas, voorzitter van SSR-W. ‘Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals de mensa openhouden voor iedereen of alleen voor leden, of sluiten. We gaan daar de komende weken over praten en brainstormen met leden. Het is fijn dat de universiteit financieel wil bijdragen aan de oplossing die we gaan bedenken.’
De raad van bestuur besloot vorige week tot het stopzetten van de subsidie omdat de mensa’s geen ‘werkelijk publieke functie’ hebben en dat daar ook geen behoefte aan is. Uit onderzoekt blijkt dat het overgrote deel van de mensabezoekers leden van de verenigingen zelf zijn. Daarnaast heeft bijna een derde van de bezoekers geen banden met Wageningen UR. Baas kent de precieze cijfers niet, maar zegt dat er voor het merendeel studenten komen eten.
Ook KSV St. Franciscus is de mogelijkheden voor de toekomst van hun mensa aan het bekijken, laat mensaverantwoordelijke Lies Zandberg weten. Tot 1 juli 2009 blijven de mensa’s hoogstwaarschijnlijk wel open. Maar of de verenigingen na die datum doorgaan met het verzorgen van warme maaltijden is dus nog de vraag.
Cateraar Albron heeft overigens plannen om ‘s avonds warme maaltijden in Forum aan te bieden. Cateringmanager Bas Luiten: ‘Zeker als het onderwijs in de toekomst steeds meer rond de campus wordt geconcentreerd, vormt Forum een goede locatie. Maar de plannen zijn nog niet concreet. We hebben in het contract staan dat we niet mogen concurreren met de mensa’s.’ Nu zal concurreren ook moeilijk zijn, omdat Albron als commercieel bedrijf geen volledige maaltijden voor 3,70 euro kan aanbieden, bekent Luiten.
Het invoeren van avondmaaltijden op Forum zal in nauw overleg met Wageningen UR gebeuren. Luiten: ‘Afhankelijk van de concrete vraag van de opdrachtgever kunnen we alles binnen enkele weken gereed hebben.’ Maar die vraag ligt er op dit moment nog niet. Volgens Simon Vink, woordvoerder van Wageningen UR, is er met het intrekken van de mensasubsidie geen sprake van een dubbele agenda. ‘Wij hebben geen belang bij wat Albron doet in Forum. De mensa’s van SSR-W en KSV worden in feite alleen door de leden bezocht en vormen niet die grote voorziening die het waard maakt er zoveel geld in te steken. Maar mocht er een ¬situatie ontstaan dat er iets niet goed gaat in de maaltijdvoorziening voor studenten, dan zullen we er opnieuw naar kijken.’ Alexandra Branderhorst

Zie ook de rubriek MI op pagina 10